Gotowane krewetki argentyńskie z awokado i sosem balsamicznym
 
            Bardzo dobry sposób na przygotowanie krewetek. Gotowane w ten sposób są delikatne i bardzo krewetkowe. Dorodne, argentyńskie krewetki, awokado, lekko kwaśny sos - pyszna przystawka gotowa. Polecam!
 
  
 
 składniki - 2 porcje
 450 g czerwonych krewetek 
1 l wrzącej wody /na każde 
500 g krewetek 
1 łyżka soli morskiej/ na 1 l wody 
sos 
2 łyżki majonezu 
1 łyżeczka octu balsamicznego 
1/2 łyżeczki sosu worcester lub do smaku
 sól,pieprz 
dodatki 
1 jajko
1/2 awokado 
1/2 papryczki jalapeno - opcjonalnie ew płatki paprykowe do posypania 
przygotowanie Krewetki rozmrozić wkładając je do zimnej wody lub, jeżeli mamy czas, w lodówce. W głębokiej, dużej patelni zagotować 1 litr wody z łyżką soli morskiej. Naszykować miskę z dużą ilością zimnej wody , najlepiej z dodatkiem lodu. Do gotującej się wody włożyć krewetki , zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez dwie - trzy minuty. Wyjąć krewetki z patelni i natychmiast włożyć do zimnej wody aby zatrzymać proces gotowania. Studzić przez ok 1 minutę. Wodę odlać a krewetki oczyścić: poodrywać głowy, obrać ze skorupek, usunąć jelito na grzbiecie (naciąć grzbiet lekko nożem i wypłukać pod bieżącą wodą) 
 Awokado przekroić na pół , jedną część razem z pestką odłożyć z drugiej połowy usunąć miąższ, skropić cytryną pokroić w sporą kostkę. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą, pieprzem. Jajko ugotować na twardo, obrać przekroić na ćwiartki. W miseczkach odpowiedniej wielkości układać awokado, krewetki, jajko, polać sosem. Można przybrać jalapeno pokrojoną w cienkie plasterki lub posypać płatkami paprykowymi. Smacznego! 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
 
 
            