Gotowana baranina z sałatą rzymską i koperkiem (Kuzu Kapama)
Od tej właśnie potrawy rozpoczęliśmy warsztaty kulinarne w Istanbule. Tutaj zdjęcie z warsztatów. Przygotowanie baraniny wymaga czasu, podobnie jak w przypadku wołowiny. Ponadto ten zapach. Nie lubię zapachu gotowanej baraniny, jednak mogę śmiało powiedzieć, że polubiłam baraninę. Danie to jest bardzo lekkie, w sam raz na lekki obiad lub nawet lekką kolację.
Składniki:
500 - 700 g baraniny z kością, najlepiej nogi, pocięte na większe części1 sałata rzymska, umyta i pokrojona na mniejsze częścikoperek, cały pęczek, ładnie posiekanyszczypior, cały pęczek, ładnie posiekanysólpieprz
Przygotowanie:
1. Mięso dobrze wypłukać. Przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Zagotować. Po zagotowaniu zdjąć dużą łyżką szlam, który utworzy się na wierzchu. Gotować do czasu, aż mięso będzie prawie gotowe (miekkie i soczyste).
2. Dodać pokrojoną sałatę, koperek, szczypior.
3. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Składniki:
500 - 700 g baraniny z kością, najlepiej nogi, pocięte na większe części1 sałata rzymska, umyta i pokrojona na mniejsze częścikoperek, cały pęczek, ładnie posiekanyszczypior, cały pęczek, ładnie posiekanysólpieprz
Przygotowanie:
1. Mięso dobrze wypłukać. Przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Zagotować. Po zagotowaniu zdjąć dużą łyżką szlam, który utworzy się na wierzchu. Gotować do czasu, aż mięso będzie prawie gotowe (miekkie i soczyste).
2. Dodać pokrojoną sałatę, koperek, szczypior.
3. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!