Gorąca czekolada w papilotkach z kremem i piankami

Gorąca czekolada w papilotkach z kremem i piankami
Zdjęcie - Gorąca czekolada w papilotkach z kremem i piankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ostatnio upiekłam babeczki o smaku gorącej czekolady, udekorowane kremem również o smaku gorącej czekolady. Trzeba przyznać że wyglądały bardzo efektownie, w smaku były ... ok. Ciasto było dosyć zbite, gęste, jasnobrązowe o wyraźnym aromacie mlecznej czekolady. Krem był bardzo słodki, delikatnie czekoladowy. Mimo że jakoś specjalnie się nimi nie zachwyciliśmy to znikły dosyć szybko. Przepis pochodzi z książki "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery."
Zdjęcie - Gorąca czekolada w papilotkach z kremem i piankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na 12 babeczek:
  • 240ml mleka
  • 25g gorącej czekolady w proszku
  • 80g masła
  • 280g drobnego cukru do wypieków
  • 240g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka

Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na babeczki wyłóż papilotkami.
Do garnuszka wlej mleko i wsyp gorącą czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu aż czekolada zupełnie się rozpuści. Nie doprowadź do zagotowania mleka. Odstaw na bok do przestudzenia. Zdjęcie - Gorąca czekolada w papilotkach z kremem i piankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do misy miksera wsyp mąkę, proszek, sól, masło i cukier. Mieszaj na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się połączą a masa będzie przypominać drobną kaszkę. Do przestudzonego czekoladowego mleka wbij jajka i za pomocą widelca dobrze wymieszaj. Wlej więcej niż połowę tej masy do misy miksera i nadal na wolnych obrotach wymieszaj wszystkie składniki. Zwiększ prędkość miksera i mieszaj składniki aż masa będzie gładka i gęsta. Wlej pozostałą mieszankę mokrych składników i mieszaj aż masa będzie jednolita i gładka. Surowe ciasto będzie dosyć luźne. Przelej ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek wypełniając je do 2/3 wysokości. Piecz babeczki około 20 minut aż ładnie wyrosną a ciasto pod naciskiem palca będzie odskakiwało. Przełóż babeczki na kratkę do wystudzenia. Zdjęcie - Gorąca czekolada w papilotkach z kremem i piankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przygotuj krem.
Składniki na krem:
  • 60 ml mleka
  • 30g gorącej czekolady w proszku
  • 500g cukru pudru
  • 160g miękkiego masła
  • czekolada w proszku do oprószenia
  • mini pianki do dekoracji
Do garnuszka wlej mleko dodaj czekoladę i cały czas mieszając podgrzewaj aż proszek się rozpuści. Odstaw na bok do przestudzenia.
Do misy miksera wsyp cukier, włóż masło i ucieraj je na wolnych obrotach miksera. Ucieraj tak długo aż masa będzie przypominała mokry piasek i nie będzie zawierała większych kawałków masła. Następnie stopniowo dodawaj gorącą czekoladę cały czas ubijając składniki na wolnych obrotach. Kiedy już dodasz całe czekoladowe mleko zwiększ obroty miksera i ubijaj aż masa będzie kremowa i puszysta.
Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i udekoruj nim upieczone wcześniej i zupełnie wystudzone babeczki.
Krem można oprószyć gorącą czekoladą w proszku i udekorować mini piankami. Następnie delektuj się babeczkami w towarzystwie gorzkiej kawy, herbaty ewentualnie wody dla przełamania ich słodyczy.
Zdjęcie - Gorąca czekolada w papilotkach z kremem i piankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów