Gorąca czekolada w papilotkach z kremem i piankami
Ostatnio upiekłam babeczki o smaku gorącej czekolady, udekorowane kremem również o smaku gorącej czekolady. Trzeba przyznać że wyglądały bardzo efektownie, w smaku były ... ok. Ciasto było dosyć zbite, gęste, jasnobrązowe o wyraźnym aromacie mlecznej czekolady. Krem był bardzo słodki, delikatnie czekoladowy. Mimo że jakoś specjalnie się nimi nie zachwyciliśmy to znikły dosyć szybko. Przepis pochodzi z książki "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery."
Składniki na 12 babeczek:
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na babeczki wyłóż papilotkami.
Do garnuszka wlej mleko i wsyp gorącą czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu aż czekolada zupełnie się rozpuści. Nie doprowadź do zagotowania mleka. Odstaw na bok do przestudzenia.
Do misy miksera wsyp mąkę, proszek, sól, masło i cukier. Mieszaj na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się połączą a masa będzie przypominać drobną kaszkę. Do przestudzonego czekoladowego mleka wbij jajka i za pomocą widelca dobrze wymieszaj. Wlej więcej niż połowę tej masy do misy miksera i nadal na wolnych obrotach wymieszaj wszystkie składniki. Zwiększ prędkość miksera i mieszaj składniki aż masa będzie gładka i gęsta. Wlej pozostałą mieszankę mokrych składników i mieszaj aż masa będzie jednolita i gładka. Surowe ciasto będzie dosyć luźne. Przelej ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek wypełniając je do 2/3 wysokości. Piecz babeczki około 20 minut aż ładnie wyrosną a ciasto pod naciskiem palca będzie odskakiwało. Przełóż babeczki na kratkę do wystudzenia. Przygotuj krem.
Składniki na krem:
Do misy miksera wsyp cukier, włóż masło i ucieraj je na wolnych obrotach miksera. Ucieraj tak długo aż masa będzie przypominała mokry piasek i nie będzie zawierała większych kawałków masła. Następnie stopniowo dodawaj gorącą czekoladę cały czas ubijając składniki na wolnych obrotach. Kiedy już dodasz całe czekoladowe mleko zwiększ obroty miksera i ubijaj aż masa będzie kremowa i puszysta.
Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i udekoruj nim upieczone wcześniej i zupełnie wystudzone babeczki.
Krem można oprószyć gorącą czekoladą w proszku i udekorować mini piankami. Następnie delektuj się babeczkami w towarzystwie gorzkiej kawy, herbaty ewentualnie wody dla przełamania ich słodyczy.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 babeczek:
- 240ml mleka
- 25g gorącej czekolady w proszku
- 80g masła
- 280g drobnego cukru do wypieków
- 240g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
Rozgrzej piekarnik do 190C. Formę na babeczki wyłóż papilotkami.
Do garnuszka wlej mleko i wsyp gorącą czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu aż czekolada zupełnie się rozpuści. Nie doprowadź do zagotowania mleka. Odstaw na bok do przestudzenia.
Do misy miksera wsyp mąkę, proszek, sól, masło i cukier. Mieszaj na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się połączą a masa będzie przypominać drobną kaszkę. Do przestudzonego czekoladowego mleka wbij jajka i za pomocą widelca dobrze wymieszaj. Wlej więcej niż połowę tej masy do misy miksera i nadal na wolnych obrotach wymieszaj wszystkie składniki. Zwiększ prędkość miksera i mieszaj składniki aż masa będzie gładka i gęsta. Wlej pozostałą mieszankę mokrych składników i mieszaj aż masa będzie jednolita i gładka. Surowe ciasto będzie dosyć luźne. Przelej ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek wypełniając je do 2/3 wysokości. Piecz babeczki około 20 minut aż ładnie wyrosną a ciasto pod naciskiem palca będzie odskakiwało. Przełóż babeczki na kratkę do wystudzenia. Przygotuj krem.
Składniki na krem:
- 60 ml mleka
- 30g gorącej czekolady w proszku
- 500g cukru pudru
- 160g miękkiego masła
- czekolada w proszku do oprószenia
- mini pianki do dekoracji
Do misy miksera wsyp cukier, włóż masło i ucieraj je na wolnych obrotach miksera. Ucieraj tak długo aż masa będzie przypominała mokry piasek i nie będzie zawierała większych kawałków masła. Następnie stopniowo dodawaj gorącą czekoladę cały czas ubijając składniki na wolnych obrotach. Kiedy już dodasz całe czekoladowe mleko zwiększ obroty miksera i ubijaj aż masa będzie kremowa i puszysta.
Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i udekoruj nim upieczone wcześniej i zupełnie wystudzone babeczki.
Krem można oprószyć gorącą czekoladą w proszku i udekorować mini piankami. Następnie delektuj się babeczkami w towarzystwie gorzkiej kawy, herbaty ewentualnie wody dla przełamania ich słodyczy.
Smacznego :) Wydrukuj przepis