Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym
Wśród smakoszy gołąbków żadna, nawet najbardziej wykwintna potrawa nie może stawać z nimi w konkury. Moje pierwsze podejście do zrobienia gołąbków samodzielnie, to była wielka, ogromna porażka. Nie pamiętam co ja do nich dodałam ale pamiętam, że wcale nie przypominały smaku, który znałam z kuchni mojej babci i mamy. Ponownie zmierzyłam się z tematem dopiero rok temu i aż do skutku. Tajemnica tkwiła w tym, że gołąbki przed duszeniem
należało lekko oprószyć słodką papryką i podsmażyć a następnie do sosu dodać
pomidory oraz trochę ostrej i słodkiej papryki. Nareszcie moje gołąbki smakują
wszystkim bez wyjątku a największym komplementem jaki usłyszałam to było
pytanie przyjaciółki mojej córki - „Pani Ewo, sama Pani je robiła czy mama?”
Składniki:
- 1 główka włoskiej kapusty,
- 250 g mielonej wieprzowiny lub drobiu (wguznania),
- 250 g ryżu,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 1 litr bulionu,
- 60 g masła,
- sól,
- pieprz,
- czerwona papryka (słodka i ostra ),
- liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 70 g koncentratu pomidorowego ( mała puszka)
Sposób wykonania:
- ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Odstawiamy.,
- cebulę, obieramy, siekamy drobno i smażymy na maśle aż się zeszkli,
- doryżu dodajemy zmielone mięso, cebulę, jajko oraz pieprz i sól,
- farszdokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce,
- ostrym nożem usuwamy głąb z kapusty i wkładamy ją na minimum 5 minut do gotującej się wody,
- następnie ostrożnie wyjmujemy kapustę z wody i delikatnie oddzielamy liście, jeśli nerwy liści u nasady są grube możemy zbić je tłuczkiem aby zapobiec pękaniu liści podczas zawijania.,
- na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy ciasno od nasady, brzegi liścia zawijamy do środka,
- liście, których nie wykorzystamy układamy na dnie rondla o grubym dnie,
- przygotowane gołąbki oprószamy słodką papryką i podsmażamy z obu stron około 2 min.
- następnie układamy gołąbki ciasno w rondlu, dodajemy szczyptę ostrej papryki (ja dodałam w płatkach), liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy bulionem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy.
- dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem od 1.5 – 2 godzin.
Do sosu możemy dodać gęstej śmietany. Smacznego