Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym

Wśród smakoszy gołąbków żadna, nawet najbardziej wykwintna potrawa nie może stawać z nimi w konkury. Moje pierwsze podejście do zrobienia gołąbków samodzielnie, to była wielka, ogromna porażka. Nie pamiętam co ja do nich dodałam ale pamiętam, że wcale nie przypominały smaku, który znałam z kuchni mojej babci i mamy. Ponownie zmierzyłam się z tematem dopiero rok temu i aż do skutku. Tajemnica tkwiła w tym, że gołąbki przed duszeniem
należało lekko oprószyć słodką papryką i podsmażyć a następnie do sosu dodać
pomidory oraz trochę ostrej i słodkiej papryki. Nareszcie moje gołąbki smakują
wszystkim bez wyjątku a największym komplementem jaki usłyszałam to było
pytanie przyjaciółki mojej córki - „Pani Ewo, sama Pani je robiła czy mama?”

Zdjęcie - Gołąbki w sosie pomidorowo-paprykowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

-  1 główka włoskiej kapusty,

-  250 g mielonej wieprzowiny lub drobiu (wguznania),

-  250 g ryżu,

-  1 jajko,

-  1 cebula,

-  1 litr bulionu,

-  60 g masła,

-  sól,

-  pieprz,

-  czerwona papryka (słodka i ostra ),

-  liść laurowy,

-  3 ziarenka ziela angielskiego,

-  70 g koncentratu pomidorowego ( mała puszka)

Sposób wykonania:

  1. ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Odstawiamy.,
  2. cebulę, obieramy, siekamy drobno i smażymy na maśle aż się zeszkli,
  3. doryżu dodajemy zmielone mięso, cebulę, jajko oraz pieprz i sól,
  4. farszdokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce,
  5. ostrym nożem usuwamy głąb z kapusty i wkładamy ją na minimum 5 minut do gotującej się wody,
  6. następnie ostrożnie wyjmujemy kapustę z wody i delikatnie oddzielamy liście, jeśli nerwy liści u nasady są grube możemy zbić je tłuczkiem aby zapobiec pękaniu liści podczas zawijania.,
  7. na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy ciasno od nasady, brzegi liścia zawijamy do środka,
  8. liście, których nie wykorzystamy układamy na dnie rondla o grubym dnie,
  9. przygotowane gołąbki oprószamy słodką papryką i podsmażamy z obu stron około 2 min.
  10. następnie układamy gołąbki ciasno w rondlu, dodajemy szczyptę ostrej papryki (ja dodałam w płatkach), liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy bulionem oraz dodajemy koncentrat pomidorowy.
  11. dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem od 1.5 – 2 godzin.

Do sosu możemy dodać gęstej śmietany.  Smacznego



Kategorie przepisów

Podobne przepisy