Gofry z bitą śmietaną, porzeczkami i orzechami w karmelu

Gofry z bitą śmietaną, porzeczkami i orzechami w karmelu
Zdjęcie - Gofry z bitą śmietaną, porzeczkami i orzechami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z bitą śmietaną, porzeczkami i orzechami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Gofry z bitą śmietaną, porzeczkami i orzechami w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 ml wody gazowanej
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g porzeczek – czerwonych i czarnych
  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g cukru
  • 30 ml oleju Oliwier
  • 10 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie

Porzeczki oprószamy 2 łyżkami cukru i gotujemy przez około 5 minut. Gdy owoce puszczą sok i zmiękną, zestawiamy je z ognia. 


Na suchej patelni prażymy orzechy, gdy zaczną się rumienić, posypujemy je łyżką cukru. Gdy cukier się rozpuści i zbrązowieje, przekładamy orzechy na pergamin. Gdy ostygną, siekamy.


Żółtko oddzielamy od białka. Do żółtka dodajemy łyżkę cukru, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę gazowaną. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy.


Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę delikatnie łączymy z przygotowanym ciastem.


Pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. Czas pieczenia będzie różny w zależności od rodzaju gofrownicy.


Kremówkę ubijamy na sztywno.

Gofry podajemy z bitą śmietaną, owocami i orzechami.




Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów