Gnocchi zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą

Gnocchi zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą
Wpadły mi w łapy dwie paczki gotowych gnocchi, porcja w sam raz na obiad dla 4 osób i poczułam się trochę jak Nigella, która z beztroskim uśmiechem krąży między sklepowymi półkami, opowiadając, jak bardzo jest zapracowana i kupując koncentrat bulionu, mięso posiekane w równą kostkę, gotowe kluski pakowane próżniowo itp., a potem tworzy z tego obiad w 10 minut ;)
Poniższy przepis nie jest wcale Nigelli, a jedynie moją luźną improwizacją. Inspirowałam się podobnym gotowym mrożonym daniem z Biedronki, którego nigdy nie jadłam i nie wiem, czy kiedykolwiek zjem ;)
W każdym razie przepis jest dość łatwy, w miarę szybki i bardzo, bardzo pyszny :)

Zdjęcie - Gnocchi zapiekane ze szpinakiem i gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

GNOCCHI ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM i GORGONZOLĄ
(na 4 porcje)
1kg gnocchi (kupić gotowe lub zrobić samemu),
1 paczka (450g) mrożonego szpinaku w liściach,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
100g sera gorgonzola (ewentualnie lazur),
250ml śmietanki kremówki,
4 łyżki świeżo startego parmezanu,
3 łyżki oliwy,
sól i pieprz

Gnocchi ugotować w dużej ilości osolonej wody.
Na patelni rozgrzać oliwę , podsmażyć posiekaną cebulkę, następnie wrzucić szpinak i dusić na małym ogniu, aż się rozmrozi i odparuje z wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser gorgonzola, zalać śmietanką i gotować kilka minut, aż sos nieco się zagęści. Dodać ugotowane gnocchi i wymieszać. Następnie wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub 4 mniejszych naczynek jednoosobowych) i posypać startym parmezanem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok. 15 minut, aż parmezan się zrumieni.

Kategorie przepisów