Gicze cielęce z gruszką, puree ze skorzonery

Tego dania nie udało mi się spróbować, bo musiałam wcześniej wyjść ze spotkania. Podobno było najsmaczniejsze ze wszystkich opisanych dotąd przeze mnie.

Zdjęcie - Gicze cielęce z gruszką, puree ze skorzonery  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gicze cielęce duszone z gruszką, podane z sałatką, polane winegretem z orzechów laskowych i pomidorów, jako dodatek puree ze skorzonery

2 gicze cielęce, najlepiej poprosić rzeźnika, żeby je pokroił w 2 cm plastry

3 szalotki

2 kwaśne, twarde gruszki

2 szklanki białego wina

demiglas (dostępny w Kuchniach Świata) l. wywar cielęcy

1 marchew pokrojona w talarki

1 por pokrojony w talarki

2 ząbki czosnku

pół pęczka natki pietruszki

1 pietruszka pokrojona w talarki

4 łyżki oliwy

1 łyżka masła

mix sałat

3 suszone pomidory

garść orzechów laskowych

1 dojrzały pomidor

sok z 1 cytryny

łyżeczka miodu

4 łyżki oliwy

łyżka posiekanej natki pietruszki

40 dag skorzonery

ćwierć szklanki 18% śmietany słodkiej

szczypta gałki muszkatołowej

pieprz i sól

W dużym rondlu na oliwie z masłem przesmażam giczki.

Zdjęcie - Gicze cielęce z gruszką, puree ze skorzonery  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po przesmażeniu wyjmuję i na pozostałym tłuszczu przesmażam szalotki, gruszki, pora, marchew, czosnek i pietruszkę. Dorzucam giczki, wlewam wino, dodaję natkę. Zmniejszam ogień. Gotuję do zredukowania płynu (jesli giczki będą twarde, to dodaję miarowo wodę).

Zdjęcie - Gicze cielęce z gruszką, puree ze skorzonery  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orzechy przesmażam na suchej patelni, obieram z łupin, drobno siekam. Pomidora bez skórki drobno kroję i łączę z orzechami, startym czosnkiem, sokiem cytryny, miodem, natką. Mieszam i odstawiam na pół godziny.

Skorzonerę obieram, siekam, gotuję w małej ilości wody, aż będzie miękka. Odlewam wodę i dodaję pozostałe składniki, po czym wszystko miksuję na puree.

Sugerowane wino: Pinot Noir

Zdjęcie - Gicze cielęce z gruszką, puree ze skorzonery  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bitki wołowe w sosie  własnym
8

Bitki wołowe w sosie własnym

upl upl
Niebo w gębie

cevapcici
10

cevapcici

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

GULASZ WARZYWNO-MIĘSNY
3

GULASZ WARZYWNO-MIĘSNY

Laura Laura
Cafe Babilon

Tafelspitz
1

Tafelspitz

upl upl
Niebo w gębie

Hovĕzi gulaš u Kalicha czyli gulasz wołowy z restauracji
5

Hovĕzi gulaš u Kalicha czyli g…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Szwedzkie klopsiki - kottbullar

Szwedzkie klopsiki - kottbulla…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

Sałatka ze stekiem, dynią piżm…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
2

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sznycel wołowy z cebulką
1

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście  - w  wolnowarze
1

Bałkańskie gołąbki w kiszonej…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary