Gęsie udka pieczone w cydrze z jabłkami
Składniki
- 1 kg gęsich udek
- 500 ml wytrawnego cydru
- 500 g jabłek
- 200 g cebuli
- 1 główka czosnku
- 25 ml miodu
- 50 ml Oliwiera
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- sól i pieprz
Przygotowanie
Cydr podgrzewamy z miodem i Oliwierem. Studzimy.
Mięso obficie oprószamy solą i pieprzem. Obkładamy ząbkami czosnku i ćwiartkami cebuli. Zalewamy wystudzoną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C.
Udka przekładamy razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i odwracamy na drugą stronę. Dodajemy jabłka przekrojone na pół posmarowane Oliwierem i pieczemy kolejną godzinę.
Gdy mięso jest już miękkie, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i rumienimy mięso dopiekając je bez przykrycia.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl