Gęsie udka pieczone w cydrze z jabłkami

Gęsie udka pieczone w cydrze z jabłkami

Zdjęcie - Gęsie udka pieczone w cydrze z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Gęsie udka pieczone w cydrze z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Gęsie udka pieczone w cydrze z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 1 kg gęsich udek
  • 500 ml wytrawnego cydru
  • 500 g jabłek
  • 200 g cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 25 ml miodu
  • 50 ml Oliwiera
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Cydr podgrzewamy z miodem i Oliwierem. Studzimy.

 

Mięso obficie oprószamy solą i pieprzem. Obkładamy ząbkami czosnku i ćwiartkami cebuli. Zalewamy wystudzoną marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C.

 

Udka przekładamy razem z marynatą do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i odwracamy na drugą stronę. Dodajemy jabłka przekrojone na pół posmarowane Oliwierem i pieczemy kolejną godzinę.

 

Gdy mięso jest już miękkie, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i rumienimy mięso dopiekając je bez przykrycia.

 

Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów