Gdy w ogrodzie kroluje cukinia
#fullpost{display:inline;}
wykonanie:
Cukinie dokladnie myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach. Posypujemy sola i odstawiamy na chwile by puscila sok. Nastepnie dokladnie odciskamy ze soku i laczymy z mielonym miesem z kurczaka. Dodajemy tarty ser, jajko i posiekana bazylie. doprawiamy sola, pieprzem i galka.
Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty kolor.
Klopsiki podajemy z cytryna lub sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Sezon cukiniowy w pelni. W ogrodzie mojej Mamy znow mamy ich zbyt wiele by dac im rade. Podobnie jak przed rokiem obdarowane juz zostaly wszystkie sasiadki, a my przerobilismy juz wszystkie znane nam przepisy na dania z cukinia. Czas wiec na cos nowego. Mam w glowie kilka pomyslow do przetestowania i wszystkie oczywiscie z cukinia. Mam nadzieje, ze zdolam je zamiescic na blogu zanim sezon cukiniowy dobiegnie konca.
Dzis proponuje klopsiki z kurczaka z dodatkiem tartej cukini. Pomysl zaczerpnelam z francuskiej gazety "Maxi cuisine" N°66.
Klopsiki kurczakowo-cukiniowe
skladniki:
- 2 piersi kurczaka (okolo 400g)
- 2 male cukinie
- 80g tartego sera ementaler (ja dalam goude i parmezan w proporcji pol na pol)
- 1 jajko
- sol, pieprz
- tarta galka muszkatalowa
- kilka listkow posiekanej bazylii
wykonanie:
Cukinie dokladnie myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach. Posypujemy sola i odstawiamy na chwile by puscila sok. Nastepnie dokladnie odciskamy ze soku i laczymy z mielonym miesem z kurczaka. Dodajemy tarty ser, jajko i posiekana bazylie. doprawiamy sola, pieprzem i galka.
Formujemy klopsiki (mi wyszlo 7 sztuk) i smazymy na mocno rozgrzanym oleju z obu strona na zloty kolor.
Klopsiki podajemy z cytryna lub sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Smacznego!