Galette z jeżynami (bez mleka i jajek)

Galette z jeżynami (bez mleka i jajek)
Zdjęcie - galette z jeżynami (bez mleka i jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Uwielbiamy galette, bo jest łatwe i pyszne. Robię z różnymi owocami, np. galette ze śliwkami czy brzoskwiniami, ale też galette wytrawny. W dodatku ma tzw. rustykalny urok oraz, jako że to wypiek błyskawiczny, jest idealny, gdy mają się pojawić niespodziewani goście. Co nie oznacza, że dla spodziewanych nie warto go robić. Z tym, że jako pyszota wielka, tych spodziewanych może nie doczekać.
Należy mieć:

na ciasto:
250 g mąki
150 g bezmlecznej margaryny
60 g cukru
szczyptę soli
zimną wodę
na nadzienie:
duży kubek jeżyn
3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
łyżeczkę mąki ziemniaczanej
oraz (opcjonalnie):
cukier puder do posypania gotowego galette

Jeżyny opłukać, osuszyć i wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Składniki na ciasto zagnieść, dodając tyle wody, by uzyskać zwartą i elastyczną konsystencję. Uformować dysk i włożyć go do lodówki na pół godziny. Następnie dysk rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia i przełożyć razem z papierem na blachę. Wyłożyć jeżyny, zostawiając wolne brzegi (ok. 5-6 cm), które następnie należy zawinąć, formując galette. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i piec 35-40 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - galette z jeżynami (bez mleka i jajek) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów