Galaretka z czerwonejJ porzeczki

Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czerwona porzeczka to kawałek lata zamknięty w słoiku! Te kwaskowate, czerwone małe kuleczki są pyszne i zdrowe.
Dzięki dużej zawartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Są bogate w witaminę C, która ma istotne właściwości ochronne i przeciwutleniające. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.
Mając 3 kg. czerwonej porzeczki, postanowiłam zrobić z niej galaretkę. Jest gładka, lekko kwaskowata, zdrowa i po prostu pyszna. Idealna do naleśników, gofrów, deserów i kanapek.
Porzeczki są bogate w pektyny, tak więc nie potrzeba dodawać już żadnych cukrów żelujących.

Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 3 kg czerwonej porzeczki
  • 900 g cukru ( po około 300 g na 1 kg)


Porzeczki umyłam.
Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Oderwałam owoce z gałązek i przełożyłam do dużego garnka.
Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowałam przez około 30 minut, aż puściły sok.
Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Teraz porzeczkę partiami trzeba przecierać przez sito, lub tak jak ja przecisnąć ją przez wyciskarkę. Powstał gładki i pięknie czerwony sok. Jeśli lubicie, to możecie dodać do wyciśniętego soku trochę całych owoców.
Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wsypałam cukier.
Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowałam sok i mieszając co jakiś czas przez około 15 minut. Początkowo galaretka będzie miała płynną konsystencję. Tak jak pisałam, porzeczki są bogate w pektyny, dzięki nim po ostudzeniu i wyjęciu ze słoiczków galaretka pięknie zgęstnieje.
Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostało już tylko przelewać gorący sok do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręcałam i odstawiałam je do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego!
Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polecam

DŻEM Z C Z A R N E J PORZECZKI

Zdjęcie - GALARETKA Z CZERWONEJ PORZECZKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy