Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką

Idealnie kruche ciasto ze śliwkami, słodką bezą i chrupiącą kruszonką. Rozpływa się w ustach! To chyba moje ulubione sezonowe ciasto ze śliwkami. Jest dość popularne i szukając przepisu możecie trafić, na szybsze w wykonaniu, niewymagające podpiekania spodu. Nie polecam przygotowywać w ten sposób żadnego placka z owocami. Jeśli układałam owoce na surowy spód, ciasto zawsze, ale to zawsze lądowało w śmietniku, bo owoce puszczają sok i spód się nie wypieka. Polecam porządnie podpiec spód i dodatkowo owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar soku. Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonkąSkładniki
  • Ciasto kruche :
  • 300 g mąki pszennej

  • 50 g cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 g zimnego masła

  • 4 żółtka

  • Owoce :
  • 600 g śliwki węgierki

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Beza :
  • 4 białka

  • szczypta soli

  • 200 g cukru

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
  • Na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Kroić nożem na malutkie kawałki, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodów na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, podzielić na dwie części, jedną schować z powrotem do lodówki, drugą wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (rozmiar 25×30). Podpiec w piekarniku, w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut (cały spód powinien być ładnie zarumieniony), wyciągnąć odstawić na bok.
  • Śliwki opłukać i osuszyć. Poprzekrawać na pół, wyciągnąć pestki. Owoce posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.
  • Białka umieścić w suchej misce, dodać szczyptę soli i miksować na najwyższych obrotach aż powstanie sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, chwilę miksować po każdym dodaniu. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 1-2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
  • Na podpieczony spód wyłożyć owoce, układać je obok siebie, skórką do dołu. Na owoce wyłożyć bezę, na wierzch zetrzeć na tarce na dużych oczkach resztę ciasta z lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić przykryć go kawałkiem folii. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Kategorie przepisów