Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i kruszonką

Idealnie kruche ciasto ze śliwkami, słodką bezą i chrupiącą kruszonką. Rozpływa się w ustach! To chyba moje ulubione sezonowe ciasto ze śliwkami. Jest dość popularne i szukając przepisu możecie trafić, na szybsze w wykonaniu, niewymagające podpiekania spodu. Nie polecam przygotowywać w ten sposób żadnego placka z owocami. Jeśli układałam owoce na surowy spód, ciasto zawsze, ale to zawsze lądowało w śmietniku, bo owoce puszczają sok i spód się nie wypieka. Polecam porządnie podpiec spód i dodatkowo owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar soku. Smacznego!

- Ciasto kruche :
300 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
4 żółtka
- Owoce :
600 g śliwki węgierki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Beza :
4 białka
szczypta soli
200 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Na blat przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Kroić nożem na malutkie kawałki, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodów na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, podzielić na dwie części, jedną schować z powrotem do lodówki, drugą wylepić dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (rozmiar 25×30). Podpiec w piekarniku, w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut (cały spód powinien być ładnie zarumieniony), wyciągnąć odstawić na bok.
- Śliwki opłukać i osuszyć. Poprzekrawać na pół, wyciągnąć pestki. Owoce posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.
- Białka umieścić w suchej misce, dodać szczyptę soli i miksować na najwyższych obrotach aż powstanie sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, chwilę miksować po każdym dodaniu. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 1-2 minuty. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
- Na podpieczony spód wyłożyć owoce, układać je obok siebie, skórką do dołu. Na owoce wyłożyć bezę, na wierzch zetrzeć na tarce na dużych oczkach resztę ciasta z lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Jeśli wierzch zacznie się za bardzo rumienić przykryć go kawałkiem folii. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.