Francuskie koperty z jabłkiem w karmelu
Jabłka zapiekane w cieście francuskim, posypane obficie waniliowym cukrem pudrem......... pachnące cynamonem i karmelem.........pycha!
Proste i smaczne .
Składniki /8 szt/
- 1 płat ciasta francuskiego
- 4 jabłka /do zapiekania
- 8-10 łyżeczek karmelu
- cynamon /do smaku
- cukier puder waniliowy do dekoracji
Wykonanie:
Jabłka obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazdka nasienne. Schłodzone ciasto francuskie pokroić na kwadraty /np.8cm, rozmiar dopasować do wielkości jabłka. Na środku każdego kwadratu ułożyć połówkę jabłka /spód odrobinę odkroić/. Jabłka posypać cynamonem i polać karmelem. Rogi ciasta połączyć górą i skleić tworząc pakiecik. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st.C i piec ok.15-20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
..............no to zajadamy...........