Francuskie koperty z jabłkiem w karmelu

Francuskie koperty z jabłkiem w karmelu

Zdjęcie - Francuskie koperty z jabłkiem w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jabłka zapiekane w cieście francuskim, posypane obficie waniliowym cukrem pudrem......... pachnące cynamonem i karmelem.........pycha!

Proste i smaczne . Zdjęcie - Francuskie koperty z jabłkiem w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki /8 szt/

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 4 jabłka /do zapiekania
  • 8-10 łyżeczek karmelu
  • cynamon /do smaku
  • cukier puder waniliowy do dekoracji


Wykonanie:
Zdjęcie - Francuskie koperty z jabłkiem w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jabłka obrać, przekroić na połowę, usunąć gniazdka nasienne. Schłodzone ciasto francuskie pokroić na kwadraty /np.8cm, rozmiar dopasować do wielkości jabłka. Na środku każdego kwadratu ułożyć połówkę jabłka /spód odrobinę odkroić/. Jabłka posypać cynamonem i polać karmelem. Rogi ciasta połączyć górą i skleić tworząc pakiecik. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st.C i piec ok.15-20 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zdjęcie - Francuskie koperty z jabłkiem w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Francuskie koperty z jabłkiem w karmelu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami ..............no to zajadamy...........

Kategorie przepisów