Focaccia z cebulą, gorgonzolą i orzechami

Focaccia z cebulą, gorgonzolą i orzechami

To jest moja pierwsza focaccia, wykonana jako przystawka na niedzielny uroczysty obiad. I na pewno nie jest to focaccia ostatnia ;) - ponieważ była fantastyczna. Na pewno skorzystam jeszcze z przepisu na ciasto i poekperymentuję z różnymi dodatkami, chociaż połączenie cebuli, gorgonzoli i orzechów jest jak dla mnie idealne. Dodam, że warto wydać kilka złotych więcej i kupić włoską mąkę przeznaczoną na pizzę i focaccię - zrobione z niej ciasto miało zupełnie inną fakturę i smak niż ciasto ze zwykłej mąki. Moja focaccia wyszła na dość grubym spodzie, ponieważ użyłam nieco mniejszej blachy, niż to zasugerowano w przepisie.

Przepis z książki "Kuchnia śródziemnomorska".

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki włoskiej na pizzę i focaccię

łyżeczka cukru

szczypta soli

15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

2 łyżki oliwy z oliwek

180 ml ciepłego mleka

Nałożenie:

750 g cebuli

4 łyżki masła

100 ml białego wina (dodałam od siebie)

sól, pieprz

200 g gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią

75 g pokruszonych orzechów włoskich

łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie ciasta:

Drożdże zmieszaj z cukrem i połową mleka, zostaw na około 10 minut, do momentu, aż się spienią. Wymieszaj mąkę z solą i oliwą, dodaj rozpuszczone i spienione drożdże, następnie stopniowo dodawaj mleko i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiałam ciasto w malakserze przez około 7 minut. Następnie zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Wykonanie farszu:

Cebulę posiekaj w półplasterki. Na patelni rozpuść masło, wrzuć cebulę i duś przez około 20 minut na małym ogniu (cebula powinna stać się miękka i szklista). 5 minut przed końcem duszenia wlej wino i zwiększ ogień. Poczekaj, aż wino odparuje. Dosyp sól i pieprz, zdejmij cebulę z ognia.

Ciasto rozwałkuj na prostokątnej blasze o średnicy 25 x 40 cm, dociśnij opuszkami palców. Rozłóż równomiernie cebulę, na to pokrusz ser gorgonzola, a następnie nałóż orzechy i lekko dociśnij. Odstaw wszystko na około 30 minut. W tym czasie podgrzej lekko oliwę z rozmarynem. Przed włożeniem placka do pieca, skrop go rozmarynową oliwą.  Piecz przez około 25-30 minut w 200 stopniach. Focaccia najlepiej smakuje na ciepło, ale można jeść ją również na zimno.

Zdjęcie - Focaccia z cebulą, gorgonzolą i orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów