Florentynki

Florentynki

Luksusowe ciasteczka migdałowe w karmelu i czekoladzie. Florentynki, wbrew nazwie, nie są włoskimi, lecz wiedeńskimi ciasteczkami. Sławne na całym swiecie i tak przepyszne, że nie sposób im się oprzeć.

Mają tylko jedną wadę, czekolada na spodzie ciasteczek zbyt długo zastyga i trzeba  czekać, by nie pobrudzić sobie palców.

Wersja dla niecierpliwych, przygotujcie florentynki bez polewy czekoladowej.

Zdjęcie - Florentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Florentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 50 szt.

  • 50 g masła
  • 200 g cukru demerara
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g smietany kremówki 30%
  • 300 g płatków migdałowych
  • 125 g koryntek lub kandyzowanych ciemnych wisni
  • 50 cienkich wafelków /opakowanie cienkich wafli/
  • 150 g ciemnej czekolady

Zdjęcie - Florentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Florentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło, cukry podgrzać w garnuszku, wymieszać.
  2. Jak zacznie się rumienić odstawić z palnika i wlać smietanę, ponownie wymieszać.
  3. Dodać migdały i koryntki lub wisnie, wymieszać i podgrzewać aż masa będzie gęsta.
  4. Przygotować cienkie wafelki o średnicy 4 cm i na każdy nałożyć 1 łyżkę gorącej masy.
  5. Piec w płaskiej formie do pieczenia wyłożonej papierem, przez 10 lub 12 minut lub do zarumienienia, w temp. 200 st. C lub 180 st. C z termo obiegiem.
  6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  7. W ciepłej czekoladzie zanurzać ciasteczko od strony wafelka i odstawić do zastygnięcia.
  8. Lecz zanim czekolada całkowicie zastygnie zrobić wzorek falisty na każdym ciasteczku za pomocą ząbkowego noża cukierniczego lub widelca.
  9. Florentynki można przygotować także z orzechami wloskimi, z polewą z białej czekolady lub bez polewy czekoladowej.

Smacznego ?

Zdjęcie - Florentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Florentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów