Flatbreads, czyli płaskie chlebki z nadzieniem

Flatbreads, czyli płaskie chlebki z  nadzieniem

Flatbreads to jedna z propozycji Gospodarnej narzeczonej w ramach Weekendowej Piekarni. Są to płaskie chlebki , a właściwie wielkie pierogi z ostrym nadzieniem. Dzisiaj wybrałam nadzienie serowe, ale w przyszłym roku wypróbuję również z pomidorowym i także wstawię zdjęcia na blog. Flatbreads są pyszne, zajadał się nimi również mój brat, który nie przepada za potrawami bezmięsnymi. A, muszę również napisać, że moje flabreads różnią się co nieco od tych jakie opisuje Gospodarna Narzeczona, po prosto nie składałam ich, ale nie mówię, że przy następnej okazji tego nie zrobię.....D

Zdjęcie - Flatbreads, czyli płaskie chlebki z  nadzieniem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Flatbreads, czyli płaskie chlebki z  nadzieniem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

460g mąki na chapati

350g wody

23 g oleju oleju roślinnego

9g soli

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy folią i zostawiamy na przynajmniej 8 godzin. Po tym czasie dzielimy je na równe części, każdą formujemy w kulę. Następnie każdą wałkujemy na omączonym blacie na okrągły placek o grubości 2 -3 mm. Na połowie placka układamy cienką warstwe nadzienia.

Nadzienie:

papryczka jalapeno

ser feta (dałam ser kozi, domowej roboty)

natka

Składamy na pół, a następnie raz zawijamy do góry jak mankiet. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temp. Pieczemy chlebki. najlepiej na kamieniu, bez pary, po 3-4 minuty z każdej strony. Gorące zawijamy w ściereczkę lub papierowy ręcznik, by zmiękły. Można odgrzać zawinięte w folię aluminiową.

Zdjęcie - Flatbreads, czyli płaskie chlebki z  nadzieniem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów