Flaki wołowe z pomidorami i papryką

Zdjęcie - Flaki wołowe z pomidorami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaki wołowe z pomidorami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaki wołowe z pomidorami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaki wołowe z pomidorami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Flaki wołowe z pomidorami i papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2 litry rosołu drobiowo-wołowego
  • 800 g flaków wołowych (oczyszczonych i obgotowanych)
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju Kujawski z oregano, pomidorami i cebulą
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ⅓ łyżeczki mielonego imbiru
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Flaki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Zagotowujemy. Gotujemy 2-3 minuty. Flaki odcedzamy, a czynność powtarzamy 3-4 razy.


Obgotowane flaki umieszczamy w garnku, wlewamy rosół. 

Gotujemy do miękkości flaków ok. 30-45 minut lub dłużej. Czas gotowania będzie uzależniony od użytego produktu.


Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobną kostkę. 


Na patelni rozgrzewamy łyżkę Kujawskiego. 


Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, smażymy kolejne 5 minut. Dokładamy koncentrat, przesmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka z flakami. Dodajemy majeranek, paprykę słodką i ostrą, imbir. Gotujemy przez 15 minut.


Papryki oczyszczamy, kroimy w podłużne paski. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę, smażymy 5 minut i przekładamy do garnka z flakami. Na patelnię wlewamy kolejną łyżkę oleju, wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy chochelkę rosołu z flaków, mieszamy i zawartość patelni przekładamy do garnka z flakami. 


Gotujemy ok. 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Flaki podajemy z dodatkiem pieczywa.



Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl

Przepisy z tych kategorii

Grillowane burgery z salsą awokado
1

Grillowane burgery z salsą awo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Wątróbka drobiowa w winnym sosie z ziołami
1

Wątróbka drobiowa w winnym sos…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kotlety z karkówki smażone w boczku
1

Kotlety z karkówki smażone w b…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sernik kajmakowy z bezą

Sernik kajmakowy z bezą

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Szynka w galarecie faszerowana pastą jajeczną z koperkiem i korniszonami

Szynka w galarecie faszerowana…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Pieczona pierś indyka faszerowana szałwią i cukinią
2

Pieczona pierś indyka faszerow…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i suszonym pomidorem

Polędwiczki wieprzowe ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarta z serem, czosnkiem niedźwiedzim i pomidorami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z serem, czosnkiem niedź…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dakos
3

Dakos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Sałatka z brokułem, suszonymi pomidorami i wędzonym serem
1

Sałatka z brokułem, suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepiórcze jajka w papryce, pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Przepiórcze jajka w papryce, p…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Curry z ciecierzycą
1

Curry z ciecierzycą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena