Fit obiad – kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa

Fit obiad – kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa

 

Zdjęcie - FIT OBIAD - KASZA KUSKUS, ROLADA Z OLIWKAMI I FASOLKA SZPARAGOWA (FIT LUNCH - KUSCUS GROATS, ROLL WITH OLIVES AND BEANS) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowanie propozycja obiadowa dla osób będących na diecie. Połączenie delikatnej kaszy kuskus, rolady nadzianej czarnymi oliwkami i pysznej polskiej fasolki szparagowej. Idealna kompozycja, sycący i zdrowy obiad, zachęcam do wypróbowania.

Składniki:

  • 56 g kaszy kuskus
  • około 125 ml gorącej wody
  • 100 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
  • 5 g sera żółtego
  • 15 g czarnych oliwek lub pomidorów suszonych w oleju
  • 5 g oliwy z oliwek lub innego dobrego oleju - 1 łyżeczka
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka soli do kaszy kuskus
  • 1 łyżka soli do ugotowania fasolki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę kuskus wsypać do miski. Zagotować wodę z solą, wymieszać i wrzątkiem zalać kuskus. Przykryć szczelnie miskę, np. folią spożywczą albo talerzem i odstawić na 10 minut. Kasza kuskus musi wchłonąć wodę. Po tym czasie odkryć miskę i spulchnić kaszę widelcem. Ogólna zasada przygotowania kaszy kuskus to 1 1/2 szklanki wody (375 ml) na szklankę kaszy kuskus (170 g).

Mięso rozbić na kotlet, oprószyć solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim mięso. Ułożyć odsączone z wody oliwki, zwinąć w rulon i wbić wykałaczki. Można taką roladkę parować na parze do miękkości około 25 minut lub posmarować roladę oliwą, zawinąć w folię aluminiową i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Fasolkę szparagową obrać i umyć. Do garnka wlać wodę, dodać sól, wymieszać, wrzucić fasolkę i gotować 10 minut do miękkości. Na talerzu ułożyć fasolkę szparagową, roladę i kaszę kuskus. Całość polać sosem, który powstał przy pieczeniu rolady.

 

Smacznego!

 

Kategorie przepisów