Fit jabłka w cieście
Po świątecznym obżarstwie mam dla Was idealny deser, lekki niezbyt słodki ale za to jaki pyszny. Myślę, że spokojnie mogą się na niego skusić wszyscy, którzy z nowym rokiem postanowili zadbać o linię, bo nie ma w nim cukru, a zwykłą mąkę zastąpiłam pełnoziarnistą.
Składniki:
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mąki razowej
- 7-8 kwaśnych jabłek
Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ja piekłam w tortownicy 26 cm), na cieście układamy obrane, pokrojone w połówki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka. Jabłka przykrywamy pozostałym ciastem i wkładamy do piekarnika na ok 30 minut, 180 st. C Smacznego