Filety z flądry w czarnym maśle

Filety z flądry w czarnym maśle
Ryba przygotowana według tego przepisu posmakuje raczej osobom, które lubią wytrawne smaki - dodatek wina, octu winnego i kaparów nadaje potrawie kwaśny smak. Mojemu mężowi smakowało średnio, ja natomiast jestem zdecydowanie "kwasolubna", więc był to przepis dla moich kubków smakowych. Pochodzi z książki "Ryby i owoce morza" wydawnictwa Parragon.
Składniki:
500 g filetów z flądry
Bulion (court-bouillon):
2 szklanki zimnej wody
2 szklanki wytrawnego białego wina
2 łyżki octu z białego wina
1 duża marchewka, pokrojona
1 cebula, pokrojona
1 mały por, pokrojony
2 gałązki selera naciowego, pokrojone
2 posiekane ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 gałązki zielonej pietruszki
3 gałązki tymianku
kilka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Sos:
100 g masła
1/4 szklanki octu z białego wina
10 g osączonych kaparów
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Składniki bulionu umieśc w garnku, powoli zagotuj. Gotuj przez około 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie odsącz warzywa i ponownie zagotuj. Trzymaj na małym ogniu aż do momentu, aż bulion zrobi się esencjonalny, i nieco odparuje.
Włóż rybę do płaskiego garnka lub patelni i zalej bulionem. Gotuj około 15 minut.
Na drugiej patelni roztop masło i smaż je na średnim ogniu do momentu, aż stanie się brązowe. Uważaj, żeby go nie spalic! Dodaj ocet, kapary i pietruszkę (ja dodałam także częśc warzyw odsączonych z bulionu) i smaż przez minutę. Rybę wyłóż na talerz i polej sosem.
Podawaj z ryżem lub młodymi ziemniakami.
Bulion pozostały po gotowaniu ryby można odlac i zamrozic, a później wykorzystac do sosów. Zdjęcie - Filety z flądry w czarnym maśle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów