Filet z indyka z letnimi warzywami
To jest moja wersja obiadu "nic mi się nie chce ale jeść trzeba", roboty przy nim niewiele, a smak wyborny.
Potrzebujemy:
- mała młoda dynia butternut
- 2 małe cukinie
- 3-4 marchewki
- garść fasolki szparagowej
- jedna podwójna pierś kurczaka
- świeży tymianek
- trochę oleju
- sól, słodka papryka i kurkuma w proszku
Dynię butelkową (butternut) obrałam ze skórki i pokroiłam na dużą kostkę, cukinię pokroiłam w pólplasterki, marchewki obrałam i pokroiłam w słupki, fasolkę pocięłam na 3 centymetrowe kawałki. Wszystkie warzywa wymieszałam,polałam olejem i posoliłam, wstawiłam do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu mieszając. W między czasie, oczyściłam piersi kurczaka, wymieszałam kurkumę paprykę i sól z łyżką oleju i wytaplałam w tym kurczaka. Po 15 minutach wrzuciłam go na rozgrzaną patelnię i zrumieniłam. Przykryłam na 10 minut pokrywką i poddusiłam, żeby w środku doszedł. Następnie pokroiłam go na mniejsze kawałki i dorzuciłam do warzyw, żeby razem się przez chwilkę podpiekły. Gotowe posypałam świeżym tymiankiem.