Filet z indyka panierowany w otrębach
Jest to pewna odmiana dla tradycyjnego kotleta a la schabowy panierowanego w bułce tartej. Smaczne, a przy tym na pewno zdrowsze. Smażąc, trzeba trochę uważać, bo panierka bardziej odpada niż normalnie, mięso jednak zachowuje soczystość i jest miękkie.
Składniki:
0,5 kg indyczej piersi
otręby owsiane (mogą też być żytnie)
2-3 jajka (zależnie od wielkości)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, czosnek, ewentualnie inne ulubione przyprawy
Mięso pokrój na nieduże kotleciki, lekko rozbij tłuczkiem. Posól, popieprz, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem i zostaw na ok. 30 minut. Na talerzyku roztrzep jajka z łyżką oliwy z oliwek - zapobiega to odpadaniu panierki w czasie smażenia. Obtaczaj kotlety najpierw w otrębach, potem w jajku, potem znowu w otrębach, i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.