Faworki (chrust)

Ciąg dalszy karnawałowych specjałów , czyli faworki , czy też jak ktoś woli - chrust. W sumie do tego przepisu bardziej pasuje ta druga nazwa , bo to , co z niego wychodzi , jest bardzo lekkie i chrupiące. Faworki natomiast kojarzą mi się bardziej z grubszymi i raczej miękkimi ciasteczkami , takimi , którymi można się najeść (moja mama zawsze takie robiła , więc zapewne stąd mi się to wzięło) ;-)


Składniki:
- 2 szkl. maki
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie wyrobić. Ciasto dobrze zbić wałkiem i odstawić na 20 minut. Następnie bardzo cienko rozwałkować , pokroić w paski (nożem lub radełkiem) i poprzecinać na mniejsze kawałki. W środku każdego z nich zrobić nacięcie i przewlekać końce raz lub dwa. Smażyć w gorącym oleju na rumiano , wykładać na papierowy ręcznik do odsączenia i posypywać cukrem pudrem.

Przepisy z tych kategorii

Chrust żółtkowy, czyli faworki bite. I zimowe słońce

Chrust żółtkowy, czyli faworki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Faworki

Faworki

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Faworki, czyli chrust – przepis
19

Faworki, czyli chrust – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pleśniak
1

Pleśniak

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bigos z młodej kapusty
1

Bigos z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Wafle z masą mleczno - kakaową

Wafle z masą mleczno - kakaową

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka owsiane – najlepsze

Ciasteczka owsiane – najlepsze

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ucierane ciasto z serem i malinami
1

Ucierane ciasto z serem i mali…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wegańskie drożdżówki z owocami
1

Wegańskie drożdżówki z owocami

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Pełnoziarniste ciasto dyniowe z czekoladą i suszonymi wiśniami

Pełnoziarniste ciasto dyniowe…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto z cukinią i borówkami

Ciasto z cukinią i borówkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukiernicze tajemnice i gofry jogurtowo-miodowe z nutką mięty

Cukiernicze tajemnice i gofry…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze