Fasolka szparagowa z mięsem mielonym po meksykańsku

Żółta fasolka szparagowa z mięsem po meksykańsku to danie pełne kolorów, aromatów i wyrazistego smaku. Delikatna, lekko słodkawa fasolka łączy się z soczystym, dobrze przyprawionym mięsem, tworząc sycącą potrawę o wyrazistym, meksykańskim charakterze. Całość najlepiej smakuje podana z chrupiącym pieczywem, które idealnie zbiera gęsty, aromatyczny sos. To prosty sposób na szybki, pożywny obiad lub kolację, który przeniesie Cię w klimaty meksykańskiej kuchni.
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym po meksykańsku
Porcje 4
Kalorie 490 kcal
Składniki na fasolka szparagowa z mięsem mielonym po meksykańsku
- 700 g żółtej fasolki szparagowej
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- tabasco
- cukier
- sól, pieprz
- Dodatkowo :
- kolendra
- pieczywo do podania (opcjonalnie)
Jak przygotować fasolkę szparagową z mięsem mielonym po meksykańsku?
- Fasolkę umyć, odkroić końce, ugotować w osolonej wodzie (powinna być jędrna, nie rozgotowana!).
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę.
- Na większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty. Dodać mięso, czosnek, kmin, oregano, ostra paprykę oraz sól i pieprz. Smażyć przez około 4-5 minut.
- Wlać passatę dodać szczyptę cukru gotować przez około 5 minut. Doprawić do smaku solą, opcjonalnie dodać również tabasco.
- Do mięsa wrzucić fasolkę wymieszać. Nakładać na talerze, posypać kolendrą. Podawać ze świeżym pieczywem.