Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim
Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i lekkie danie, idealne na tak upalne dnia jak mamy obecnie. Zielona lub żółta fasolka szparagowa przygotowana w przyprawach w stylu indyjskim i podana z także świetnie doprawionym jajkiem. Może być daniem głównym, ale równie dobrze może służyć jako dodatek do mięs i ryb w stylu indyjskim. Pycha!
Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Gzik i pyry
Scroll down for recipe in English
Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim
(2 porcje)
Składniki:
- 500 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka garam masala
- 1 łyżeczka curry
- sól
- 2 jajka
- świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Umyj fasolkę szparagową i odetnij końce. W średnim garnku doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, wrzuć fasolkę i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i odstaw.
- Rozpuść na dużej patelni masło, wsyp cukier i rozpuść go energicznie mieszając. Następnie wsyp garam masala, curry i dużą szczyptę soli, po czym całość dokładnie wymieszaj.
- Włóż do patelni przygotowaną fasolkę i smaż przez ok. 5 minut, mieszając tak, by była dokładnie obtoczona w przyprawach
- Następnie przesuń fasolkę na brzeg patelni i wbij jajka. Smaż do ścięcia się białka, po czym wyłóż na talerze, posyp kolendrą i podawaj.
Smacznego!
English version
Indian style green beans with eggs
(2 servings)
Ingredients:
- 500 g green or yellow beans
- 3 tablespoons clarified butter
- 1 tablespoon of brown sugar
- 1 tablespoon garam masala
- 1 teaspoon curry powder
- salt
- 2 eggs
- fresh coriander for serving
Preparation:
- Place washed and trimmed green beans in a medium saucepan with boiling salted water and cook for 15 minutes until crisp-tender. Drain and set aside.
- In a large skillet melt the butter, add sugar and cook stirring until dissolved. Next add garam masala, curry and a large pinch of salt, stir well.
- Add the beans to the skillet and cook stirring occasionally to coat in the spices, for 5 minutes.
- Then move the beans on the edge of the pan and crack in the eggs. Fry it until egg whites set, garnish with coriander and serve.
Enjoy!