Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i lekkie danie, idealne na tak upalne dnia jak mamy obecnie. Zielona lub żółta fasolka szparagowa przygotowana w przyprawach w stylu indyjskim i podana z także świetnie doprawionym jajkiem. Może być daniem głównym, ale równie dobrze może służyć jako dodatek do mięs i ryb w stylu indyjskim. Pycha!

Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Gzik i pyry

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim

(2 porcje)

Składniki:

  • 500 g  zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • sól
  • 2 jajka
  • świeża kolendra do posypania

Przygotowanie:

  1. Umyj fasolkę szparagową i odetnij końce. W średnim garnku doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, wrzuć fasolkę i gotuj ok. 15 minut. Odcedź i odstaw.
  2. Rozpuść na dużej patelni masło, wsyp cukier i rozpuść go energicznie mieszając. Następnie wsyp garam masala, curry i dużą szczyptę soli, po czym całość dokładnie wymieszaj.
  3. Włóż do patelni przygotowaną fasolkę i smaż przez ok. 5 minut, mieszając tak, by była dokładnie obtoczona w przyprawach
  4. Następnie przesuń fasolkę na brzeg patelni i wbij jajka. Smaż do ścięcia się białka, po czym wyłóż na talerze, posyp kolendrą i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Indian style green beans with eggs

(2 servings)

Ingredients:

  • 500 g green or yellow beans
  • 3 tablespoons clarified butter
  • 1 tablespoon of brown sugar
  • 1 tablespoon garam masala
  • 1 teaspoon curry powder
  • salt
  • 2 eggs
  • fresh coriander for serving

Preparation:

  1. Place washed and trimmed green beans in a medium saucepan with boiling salted water and cook for 15 minutes until crisp-tender. Drain and set aside.
  2. In a large skillet melt the butter, add sugar and cook stirring until dissolved. Next add garam masala, curry and a large pinch of salt, stir well.
  3. Add the beans to the skillet and cook stirring occasionally to coat in the spices, for 5 minutes.
  4. Then move the beans on the edge of the pan and crack in the eggs. Fry it until egg whites set, garnish with coriander and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów