FASOLKA SZPARAGOWA POD BESZAMELEM
Gdy wracam do domu późno, nie mam potrzeby zjedzenia ciężkiego mięsnego obiadu, ale gdy za oknem zimno i mokro coś ciepłego działa kojąco. Tym razem na obiadokolację zaryzykowałam podaniem fasolki szparagowej pod beszamelem z odrobiną sera. Nie zrozumcie mnie źle, bardzo lubię ją klasycznie podaną z przesmażoną bułką tartą ale w tej wersji wydaje się być niewystarczająca na samodzielny posiłek. Zresztą nie będę się oszukiwać, mieszanie mnie uspakaja i wycisza a po niekończącym się dniu pełnym zadań i nowych planów kilka chwil fizycznego zaangażowania, którego efekty są widzialne natychmiast jest tak dobrą rozrywką, jak obejrzenie dobrego filmu a do tego o ileż bardziej pożyteczne. Bardzo polecam.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 30minut
Poziom trudności: 2/10
SKŁADNIKI:
- 0,5kg fasolki szparagowej żółtej
- Sól
- Sos beszamelowy z tego przepisu (klik)
- Kilka plastrów sera mozarella
- Ewentualnie dodatkowo inny starty ser żółty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Fasolkę szparagową myjemy i obieramy odcinając końcówki. Ja odcinam obustronnie ponieważ uważam, że to są ich najtwardsze elementy.
2. Następnie zalewamy fasolkę wodą, solimy i gotujemy około 15-20min – aż zmięknie.
3. Gotową fasolkę odsączamy z wody i przesypujemy do naczyń żaroodpornych.
4. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem.
5. Zapiekamy kilka chwil w piekarniku lub mikrofalówce aż ser się rozpuści.
6. Podajemy gorące.
Smacznego!