Fasolka po bretońsku

Miska gorącej fasoli w gęstym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem wędzonej kiełbasy i aromatycznych przypraw to idealne danie, kiedy pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu. To taki comfort food, po którym robi się cieplej na ciele i duszy. Takie treściwe, rozgrzewające potrawy jednogarnkowe najlepiej smakują jesienią i zimą. Bo doskonale rozgrzewają, zaspokajają głód i dodają energii.

Fasolka po bretońsku, wbrew logice, wcale nie wywodzi się z Bretanii, a z Francją ma prawdopodobnie tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Jest natomiast wielce prawdopodobne, że nasza bretońska fasolka to siostra brytyjskiej potrawy o nazwie "baked beans". Choć tak naprawdę brytyjska i polska fasolka bardzo się od siebie różnią. Brytyjska jest słodka i podaje się ją na śniadanie, a nasza jest słona i dobrze przyprawiona pieprzem i majerankiem. Jak wiadomo, jest w nas potrzeba dodawania do dań kiełbasy i boczku, co czyni z naszej fasolki pełnowartościowy, solidny posiłek.

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
500 g fasoli Piękny Jaś
500 g kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
ziele angielskie
2 listki laurowe
2 łyżki oleju
majeranek
papryka ostra i słodka w proszku Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc (12 godzin). Następnego dnia odlewamy wodę w której moczyła się fasola i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotujemy na małym ogniu aż fasola zmięknie. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy wszystko do gotującej się fasoli wtedy gdy będzie już prawie miękka. Dodajemy passatę (przecier) pomidorowy i koncentrat, przyprawiamy pieprzem, papryką, majerankiem i jeśli to konieczne także solą. Podajemy z pieczywem.


Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Sznycel wołowy z cebulką

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Warzywa pieczone z kurczakiem

Warzywa pieczone z kurczakiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

Polędwiczki wieprzowe z purée…

food² food²
Food Square

Filety z kurczaka w panierce kokosowej
1

Filety z kurczaka w panierce k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Indonezyjski smażony ryż z makrelą
1

Indonezyjski smażony ryż z mak…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pulpety z dynią
1

Pulpety z dynią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z kalafiora

Kotlety mielone z kalafiora

food² food²
Food Square

Kurczak w sosie jabłkowym
1

Kurczak w sosie jabłkowym

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muszle zapiekane z kurczakiem i cukinią
2

Muszle zapiekane z kurczakiem…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierś z kurczaka z dynią i soczewicą

Pierś z kurczaka z dynią i soc…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kurczak stir fry z marchewką i groszkiem

Kurczak stir fry z marchewką i…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni