Fasolka po bretońsku

Miska gorącej fasoli w gęstym pomidorowym sosie ze sporym dodatkiem wędzonej kiełbasy i aromatycznych przypraw to idealne danie, kiedy pogoda nie zachęca do wychodzenia z domu. To taki comfort food, po którym robi się cieplej na ciele i duszy. Takie treściwe, rozgrzewające potrawy jednogarnkowe najlepiej smakują jesienią i zimą. Bo doskonale rozgrzewają, zaspokajają głód i dodają energii.

Fasolka po bretońsku, wbrew logice, wcale nie wywodzi się z Bretanii, a z Francją ma prawdopodobnie tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją. Jest natomiast wielce prawdopodobne, że nasza bretońska fasolka to siostra brytyjskiej potrawy o nazwie "baked beans". Choć tak naprawdę brytyjska i polska fasolka bardzo się od siebie różnią. Brytyjska jest słodka i podaje się ją na śniadanie, a nasza jest słona i dobrze przyprawiona pieprzem i majerankiem. Jak wiadomo, jest w nas potrzeba dodawania do dań kiełbasy i boczku, co czyni z naszej fasolki pełnowartościowy, solidny posiłek.

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
500 g fasoli Piękny Jaś
500 g kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
ziele angielskie
2 listki laurowe
2 łyżki oleju
majeranek
papryka ostra i słodka w proszku Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na całą noc (12 godzin). Następnego dnia odlewamy wodę w której moczyła się fasola i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotujemy na małym ogniu aż fasola zmięknie. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę kiełbasę, cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy wszystko do gotującej się fasoli wtedy gdy będzie już prawie miękka. Dodajemy passatę (przecier) pomidorowy i koncentrat, przyprawiamy pieprzem, papryką, majerankiem i jeśli to konieczne także solą. Podajemy z pieczywem.


Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Fasolka po bretońsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Pikantny gulasz pomidorowy z karczku
1

Pikantny gulasz pomidorowy z k…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Strogonow drobiowy
3

Strogonow drobiowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa fasolowa z podsmażaną brukselką i pieczarkami. Dieta - szybka przemiana

Zupa fasolowa z podsmażaną bru…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką
1

Krem z jarmużu z czarnym ryżem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki wieprzowe z warzywami z woka

Polędwiczki wieprzowe z warzyw…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Udka pieczone po amerykańsku
1

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pomidorowa kasza bulgur

Pomidorowa kasza bulgur

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pulpety po myśliwsku
1

Pulpety po myśliwsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Cepeliny ze skwarkami Babci Jadzi
2

Cepeliny ze skwarkami Babci Ja…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady