Fasolada

Fasolada
Zdjęcie - Fasolada - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g fasoli białej
  • 1 duża cukinia
  • 3 l bulionu warzywnego
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
  • natka pietruszki
Przygotowanie

Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą (wody powinno być 2 x tyle co fasoli), zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godz.

W międzyczasie cebulę, marchew i seler naciowy pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na oleju smakowym do momentu, aż warzywa zaczną przywierać do dna i będą lekko przypalone. Dodać passatę pomidorową i gotować jeszcze chwilę.

Gdy fasola będzie miękka, dodać warzywa w pomidorach, pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze 15 min. Podać z posiekaną natką pietruszki.

Porada:
Aby zagęścić zupę zmiksuj jedną lub dwie chochle zupy i przełóż z powrotem do garnka.



Przepis pochodzi z gotujzwojciechem.blogspot.com

Kategorie przepisów