Eskalopki drobiowe duszone z suszonymi śliwkami i jabłkiem
Na pomysł zrobienia tego dania wpadłam trzy lata temu. Moja córka obchodziła urodziny, zaprosiłyśmy gości na obiadokolację i chciałam przysadzić
coś oryginalnego w smaku ale bez zbędnych ceregieli i stania godzinami przy
garach. Smak uzyskany z połączenia śliwek i jabłek otrzymał wówczas wysokie
noty i pochwały gości dlatego przepis włączyłam na listę moich dań popisowych i ekspresowych.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- podwójny filet piersi kurczaka ( może być mięso indycze),
- 60 g suszonych śliwek,
- 1 jabłko,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy i osuszamy, kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy (jak na kotlety),
- oprószamy pieprzem i solą,
- na głębokiej patelni roztapiamy masło i podgrzewamy olej, smażymy eskalopki z obu stron aż się zrumienią,
- następnie podlewamy bulionem, dodajemy suszone śliwki i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 min.
- w tym czasie z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy je w ósemki
- pokrojone jabłko dodajemy do eskalopków i śliwek, dusimy jeszcze 3-4 minuty (uwaga! Jabłko nie powinny się rozgotować).
- po tym czasie wyjmujemy eskalopki oraz połowę jabłek i śliwek a resztę miksujemy żeby powstał zagęszczony sos.
- eskalopki wkładamy ponownie do sosu, podgrzewamy i podajemy z ryżem dekorując śliwkami i cząstkami jabłek.