Eskalopki drobiowe duszone z suszonymi śliwkami i jabłkiem

Eskalopki drobiowe duszone z suszonymi śliwkami i jabłkiem

Na pomysł zrobienia tego dania wpadłam trzy lata temu. Moja córka obchodziła urodziny, zaprosiłyśmy gości na obiadokolację i chciałam przysadzić
coś oryginalnego w smaku ale bez zbędnych ceregieli i stania godzinami przy
garach. Smak uzyskany z połączenia śliwek i jabłek otrzymał wówczas wysokie
noty i pochwały gości dlatego przepis włączyłam na listę moich dań popisowych i ekspresowych.

Zdjęcie - Eskalopki drobiowe duszone z suszonymi śliwkami i jabłkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  30 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

  • podwójny filet piersi kurczaka ( może być mięso indycze),
  • 60 g suszonych śliwek,
  • 1 jabłko,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy i osuszamy, kroimy na grube plastry i delikatnie rozbijamy (jak na kotlety),
  2. oprószamy pieprzem i solą,
  3. na głębokiej patelni roztapiamy masło i podgrzewamy olej, smażymy eskalopki z obu stron aż się zrumienią,
  4. następnie podlewamy bulionem, dodajemy suszone śliwki i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 min.
  5. w tym czasie z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy je w ósemki
  6. pokrojone jabłko dodajemy do eskalopków i śliwek, dusimy jeszcze 3-4 minuty (uwaga! Jabłko nie powinny się rozgotować).
  7. po tym czasie wyjmujemy eskalopki oraz połowę jabłek i śliwek a resztę miksujemy żeby powstał zagęszczony sos.
  8. eskalopki wkładamy ponownie do sosu, podgrzewamy i podajemy z ryżem dekorując śliwkami i cząstkami jabłek.

Zdjęcie - Eskalopki drobiowe duszone z suszonymi śliwkami i jabłkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów