Ekspresowy piernik na maślance (bez jajek)
Mega szybkie ciasto, ale i bardzo smaczne. Puchate, lekko wilgotne i nie za słodkie, no może oprócz polewy :) Przepis pojawił się już na kilku blogach a teraz i ja mogę go szczerze polecić.Przepis znaleziony u Agi. U niej był murzynek, u mnie smakowo wyszedł raczej piernik. Jak widać przepis elastyczny, co kto lubi :) Pomijając przyprawę do piernika będzie równie dobry murzynek.
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. maślanki
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżki duże dowolnego dżemu
- 2 łyżki czubate kakao
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem i piec ok. 40 minut. Po przestudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.