Ekspresowy, egzotyczny deser z nutą polskiego aromatu

Ekspresowy, egzotyczny deser z nutą polskiego aromatu
Zdjęcie - Ekspresowy, egzotyczny deser z nutą polskiego aromatu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy przepis powstał, jak to zwykle bywa, z potrzeby chwili. Goście w drzwiach, a w moich szafkach pustka. Znalazłam parę owoców, jogurt i jedno malutkie opakowanie sorbetu. Okazało się, że to wystarczy żeby ekspresowo stworzyć fajny deser i zaraz potem wraz z gośćmi cieszyć się jego smakiem, siedząc na kocyku pod pachnącym kwitnącymi bzami drzewem. Lilak również został użyty w przygotowaniu deseru, stanowiąc polski akcent smakowy. Zdjęcia robiłyśmy tydzień temu, obecna pogoda raczej nie sprzyja ogrodowym piknikom.

Zdjęcie - Ekspresowy, egzotyczny deser z nutą polskiego aromatu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 3 porcje:

1 banan,
1 kiwi,
1 pomarańcza,
1 opakowanie (500 ml) jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego niesłodzonego,
1 opakowanie (100 ml) sorbetu z mango
garść kwiatów bzu

Przygotowanie:

Owoce obieramy i kroimy w kostkę o około 1 cm brzegu. Mieszamy i rozkładamy w naczyniach. Polewamy jogurtem naturalnym, kładąc na wierzchu po łyżce sorbetu. Posypujemy kwiatami bzu. Smacznego.

Zdjęcie - Ekspresowy, egzotyczny deser z nutą polskiego aromatu. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów