Ekspresowa fasolka po bretońsku z chorizo

Co zjeść na obiad kiedy nie mam czasu gotować? Ekspresową fasolkę po bretońsku! Dzięki temu, że używamy gotowej fasolki z puszki, to danie można przygotować dosłownie w 15 minut. Ten przepis jest wybawieniem w dni kiedy brak czasu lub chęci na dłuższe stanie w kuchni i gotowanie. W tej wersji zamiast zwykłej kiełbasy daję pikantne, hiszpańskie chorizo, które doskonale podkręca smak fasolki! Fasolkę podaję z grubą kromką dobrego pieczywa. Pyszny, sycący posiłek, gotowy w 15 minut.
Pin Print
Ekspresowa fasolka po bretońsku z chorizo
Porcje: 6
Składniki na ekspresową fasolkę po bretońsku z chorizo:
-
2 puszki białej fasoli
-
1 cebula
-
200 g chorizo
-
1000 g pasaty pomidorowej
-
1 łyżka oleju rzepakowego
-
½ szklanki wody
-
1 łyżka majeranku
-
2 liście laurowe
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
cukier
-
sól, pieprz
Jak zrobić ekspresową fasolka po bretońsku z chorizo?
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Fasolę odsączyć i przepłukać na sicie. Chorizo pokroić w plasterki.
- W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić.
- Dodać chorizo, smażyć razem przez 2-3 minuty. Następnie dodać fasolę, passatę, wodę, przyprawy, 1 łyżeczkę cukru, po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszać, gotować na małym ogniu przez około 10 minut.