Eklerki z kremem i syropem z Lady Grey i wanilią, podane z sorbetem truskawkowym i owocami
To już chyba zostanie moją małą tradycją, że na Walentynki staram się zainspirować Was do stworzenia małego cukierniczego dzieła sztuki aby zaimponować swojej drugiej połówce.
W tym roku postanowiłam połączyć dwa produkty, które uwielbia moja kochana druga połówka :* A mianowicie eklerki i herbatę Lady Grey. Ok po wszystkim dowiedziałam się, że woli Earl Grey, ale najważniejsze są intencje, prawda?!?!
Tak czy siak, moim zdaniem Lady Grey ma subtelniejszy smak i uważam, że lepiej nadaje się do tego deseru, ponieważ go nie przytłacza.
Sam deser nie jest specjalnie skomplikowany, a prace można sobie podzielić na dwa dni. Pierwszego dnia przygotuj eklerki, a drugiego resztę. Może lista prac jest dość imponująca, ale wierzcie mi, że ten deser nie zajmie Wam dużo czasu. Mam nadzieję, że nie muszę Was dłużej przekonywać, aby zrobić ten wspaniały deser i sprawić rozkosz podniebieniu Waszych ukochanych osób.
Na koniec pragnę Wam życzyć udanego Dnia Świętego Walentego!
Inspiracja: Talita's kitchen.
Składniki:
- Słodkie krakersy:
- 55 g masła o temp. pokojowej
- 60 g cukru białego
- 20 g cukru brązowego
- 80 g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki mielonego cynamonu Ciasto na eklerki:
- 90 ml mleka 3.2%
- 90 ml wody
- 3 g cukru
- 70 g masła
- 3 g soli
- 90 g mąki chlebowej
- 3 jajka klasy L Krem z Lady Grey:
- 350 ml mleka 3.2%
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 40g cukru
- 45 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki liściastej herbaty Lady Grey
- 150 g mlecznej czekolady - pocięte na kawałki Syrop z Lady Grey i wanilią:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka herbaty liściastej Lady Grey albo 4 torebki ekspresowe
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- opcjonalnie: 30 ml wódki Do podania:
- owoce (u mnie pitaja)
- sorbet truskawkowy
Sposób przygotowania:
Słodkie krakersy:
1. Masło utrzyj z cukrem, ale nie pozwól, aby konsystencja była zbyt kremowa.
2. Dodaj mąkę i cynamon i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
3. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2mm.
4. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki podczas, gdy będziesz przygotowywać masę na eklerki.
Ciasto na eklerki:
1. W garnku połączyć wodę, mleko, sól i cukier.
2. Dodaj masło pokrojone w kawałki, poczekaj aż się rozpuści i doprowadzić masę do wrzenia.
3. Zdejmij garnek z kuchenki i szybko dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Połóż garnek z powrotem na kuchenkę, na mały ogień i mieszaj masę, aż przestanie się ona czepiać do łyżki. Smaż, aż masa nie będzie już za bardzo wilgotna, około 7minut.
5. Umieścić ciasto w misce i pojedynczo dodawaj jajka, cały czas mieszkając drewnianą łyżką (możesz też użyć miksera).
6. Przygotuj szprycę z tylką o szerokości 12mm.
7. Wyciśnij 12 eklerów na blasze do pieczenia, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia albo matą silikonową.
8.Kiedy masz już przygotowane eklerki do pieczenia, wyjmij słodkie krakersy z zamrażarki i używając dużego noża, wytnij paski na szerokość i długość eklerków.
9. Połóż słodkie krakersy na wierzch eklerków i piecz w temperaturze 175°C przez około 20minut lub do uzyskania przez ciastka jasno-złotego koloru.
Krem z Lady Grey:
1. Na średnim ogniu zagrzej mleko i śmietanę, doprowadź do wrzenia.
2. Dodaj herbatę, zdejmij garnek z kuchenki i odłóż na bok na 10minut , aby herbata mogła naciągnąć.
3. Przy użyciu trzepaczki ubij żółtka i cukier, następnie dodaj skrobie kukurydzaną i ekstrakt waniliowy. Dokładnie zamieszaj.
4. Odcedzić mleko i śmietankę z liści herbaty i przelej z powrotem do garnka, doprowadź do wrzenia jeszcze raz.
5. Do mikstury z żółtkami dodaj połowę mleka ze śmietanką dokładnie wymieszaj, aby pozbyć się wszystkich grudek.
6. Wlej mieszaninę do garnka i dokładnie zamieszaj.
7. Ciągle ubijając, doprowadzić zawartość garnka do wrzenia, zmniejsz ogień i ubijaj przez 2minuty, aż masa zgęstnieje.
8. Przełóż masę do czystej miski i wrzuć połamaną czekoladę. Mieszaj, aż się dokładnie rozpuści.
9. Przykryj miskę folią spożywczą tak, aby dotykała ona wierzchu masy (dzięki temu nie powstanie kożuch).
10. Odłóż miskę do całkowitego ostygnięcia.
11. Umieścić krem w szprycy z małym otworem.
12. Wypełnij eklerki kremem.
Syrop z Lady Grey i wanilią:
1. Zagotuj 1 szklankę wody.
2. Zalej 1 łyżkę herbaty liściastej Lady Grey (albo 4 torebki) zagotowana wcześniej wodą. Odłóż na kilka minut, aby herbata dobrze naciągnęła.
3. Do rondelka wsyp szklankę cukru.
4. Cukier zalej herbatą przelaną przez sitko.
5. Całość zagotuj i szybko zmniejsz ogień.
6. Mieszaj, aż cukier się całkowicie rozpuści.
7. Gotuj na wolnym ogniu, aż woda zmniejszy swoją objętość o połowę (około 10minut) i powstanie gęsty sos.
8. Zdejmij rondelek z kuchenki i dodaj wanilię.
9. Przelej sos do małej buteleczki i przechowuj w lodówce (do koło 1miesiąca). Jeśli chcesz możesz dodać około 30ml wódki do syropu dla wersji dla dorosłych. Wtedy syrop wytrzyma kilka miesięcy. Możesz go użyć również jako bazy do wyśmienitych drinków.
Podanie:
1. Udekoruj talerz syropem z Lady Grey oraz owocami i sorbetem truskawkowym.
Smacznego!
Stopień trudności: 4 of 6 Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 0 Tagi: #cynamon #czekolada #deser #lody #Walentynki #herbata Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 0 Tagi: #cynamon #czekolada #deser #lody #Walentynki #herbataKomentarze (0 komentarzy): Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy. Napisz pierwszy. Napisz komentarz:
komentarz (wymagane)