Dżem z zielonych pomidorów - dwie wersje

Dżem z zielonych pomidorów - dwie wersje

Zdjęcie - Dżem z zielonych pomidorów - dwie wersje - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dżem z zielonych pomidorów z cydrem i odrobiną pikanterii dzięki chili, zrobiłam dwie wersję druga bez chili i dodatkiem miodu i soku z limonki. Obie wersje były pyszne, druga wersja bardzo smakowała dzieciom mówiły ,mamo ale ten dżem z kiwi zrobiłaś pyszny :-) choć kiwi w nim brak :-) . Smak dżemu trochę przypomina mi agrestowy ale nie do końca ... musicie go po prostu spróbować polecam:-)

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 1 szklanka cydru z białego bzu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 zielone papryczki chilli

 Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i zalać cydrem odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Kolejnego dnia pomidory wstawiam na gaz po częściowym odparowaniu płynu dodaję pokrojoną w kostkę chilli oraz cukier i gotuję do zgęstnienia ok godziny. Po tym czasie przekładam do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem przykrywam ściereczką i pozostawiam do wystudzania.

Smacznego

Zdjęcie - Dżem z zielonych pomidorów - dwie wersje - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dżem z zielonych pomidorów z limonką

  • 1 kg pomidorów
  • 1 szklanka cydru jabłkowego
  • 1/2 szklanki miodu naturalnego
  • 2 limonki (skóra+sok)

Pomidory zalać cydrem i odstawić na 12 godzin, po tym czasie wstawić na gaz i odparować część płynu dodać miód i otartą skórkę z limonki - smażyć na małym ogniu do zgęstnienia i odparowania pozostałej ilości płynu. Gdy dżem jest już wystarczająco gęsty przekładam do wyparzonych słoiczków zakręcam i odwracam do góry dnem.

Smacznego

Zdjęcie - Dżem z zielonych pomidorów - dwie wersje - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dżem z zielonych pomidorów - dwie wersje - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów