Dżem z rabarbaru i porzeczek
Bardzo aromatyczny i smaczny dżemik z już ostatniego rabarbaru i ostatnich porzeczek z mojego ogrodu. Wyszedł naprawdę smaczny choć dla niektórych może mało słodki ale ja nie lubię zbyt słodkich dżemów zawsze ilość cukru można zwiększyć według własnych upodobań. Polecam :-)
1 kg RABARBARU
60 dag CZARNYCH PORZECZEK
2 SZKLANKI CUKRU
Rabarbar oczyścić pokroić na małe kawałki i zasypać cukrem - zostawić na noc. Następnego dnia wlać wszystko do garnuszka i dodać oczyszczone porzeczki gotować na małym ogniu aż masa stanie się gęsta. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i gotować ok 20 minut od zagotowania się wody. Wyjąc i przełożyć na ręcznik odwracając do góry dnem. Przykryć ręcznikiem i zostawić tak do wystygnięcia.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...