Dżem z czerwonej porzeczki i imbiru
Uwielbiam dodatek imbiru do dżemów czy konfitur.
Będąc kolejny raz u Mamy nazbierałam znowu czerwoną porzeczkę, którą tym razem zrobiłam z jego dodatkiem, to co zostawiłam w miseczce do zjedzenia mój M. wyjadł i nie zapytał nawet czy też bym chciała;) Znaczy się: smakował;)
Składniki:
Przygotowanie:
Zapraszam także na Konfiturę z czerwonej porzeczki
Smacznego;)
Będąc kolejny raz u Mamy nazbierałam znowu czerwoną porzeczkę, którą tym razem zrobiłam z jego dodatkiem, to co zostawiłam w miseczce do zjedzenia mój M. wyjadł i nie zapytał nawet czy też bym chciała;) Znaczy się: smakował;)
Składniki:
- 2 kg czystych (bez ogonków i liści) i dokładnie umytych porzeczek
- 1 kg cukru
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
Przygotowanie:
- porzeczki zasypuję cukrem i odrazu dodaję starty imbir, dokładnie mieszam, stawiam na kuchenkę i gotuję na średnim ogniu około 30-40 minut, ciągle mieszając
- nakładam gorące do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem, zostawiam na 10-15 minut, odwracam, zostawiam do wystygnięcia
Zapraszam także na Konfiturę z czerwonej porzeczki
Smacznego;)