Dżem z borówki amerykańskiej
Tak zwane amerykańskie borówki, które właściwie są borówkami wysokimi - to genialne owoce. Smaczne i niekłopotliwe w jedzeniu, bo nie brudzą palców jak czarne jagody. Dietetyczne i zdrowe a na dodatek dobrze rosną w przydomowych ogródkach. A dżem z nich jest prosty w przygotowaniu i smaczny. Tu jest instrukcja obsługi w postaci video.
borówki amerykańskie - ok. kilograma
cukier - ok. 200 g - borówki są słodkie
sok z połowy cytryny
Owoce zasypałam cukrem i na średnim ogniu podgrzewałam tak długo, aż masa zacznie lekko bulgotać. Gotowałam całość na małym ogniu około 2 godzin. Płyn odparował. Następnie przełożyłam jeszcze gorący do słoików.
Borówka amerykańska jest bogata w pektyny - nie trzeba do niej dodawać fixów i pektyn - nie trzeba też jej długo gotować, by powstał dżem.