Dżem z aronii, jabłek i gruszek wg siostry Anastazji
dżem z aronii, jabłek i gruszek według siostry Anastazji
Smaczny, prosty i uniwersalny dżem z aronii, jabłek i gruszek według siostry Anastazji to samo zdrowie. Ma mnóstwo witaminy C oraz ważnych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy. Dżem z aronii z dodatkiem jabłek i gruszek jest wyjątkowy w smaku, a dodatek soku z cytryny nadaje mu kwaskowatości. Tak przygotowana aronia jest doskonałym dodatkiem m.in. do mięsa, pieczywa, kremów i deserów :-).
Składniki:
- 1 kg aronii
- 1/2 kg gruszek
- 1 kg winnych jabłek
- 1/2 kg drobnego cukru
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Szklanka - 250 ml
Owoce aronii oczyścić, zalać wrzątkiem i zostawić na 1 godzinę. Z cukru i wody przygotować syrop, dodać pokrojone w kostkę gruszki i po chwili - pokrojone plasterki jabłka. Zagotować.
Gdy owoce nabiorą szklistego wyglądu, dodać odsączone owoce aronii. Po około 10 minutach odstawić na kilkanaście godzin (najlepiej na całą noc).
Następnie ponownie smażyć tak długo, aż jabłka i gruszki się rozgotują. Pod koniec dodać sok z cytryny, wymieszać i gorące przełożyć do słoików. Zakręcone słoiki jeszcze gotować 15 minut.
Smacznego!
Zapraszam również na: Frużelina truskawkowa