Dżem wiśniowy z wiśniówką
Aromatyczny dżem wiśniowy z dodatkiem wiśniówki i jabłek mniam mniam bardzo wszystkim polecam. Jest słodki i pyszny w zimę jak znalazł dlatego szybciutko do piwnicy postawie go obok innych moich przetworów,
bo zaraz go zjem :-)
2 kg wiśni
40 dag cukru
1/2 szklanki wiśniówki
2 łyżeczki agaru
sok z jednej cytryny ze skórką
2 kg kwaśnych jabłek
Wiśnie umyć i wydrylować zasypać cukrem i polać wiśniówką i odstawić na kilka godzin lub na noc. Następnego dnia obrać jabłka i oczyścić, pokroić na małe kawałki. Wiśnie wstawić na ogień wrzucić pokrojone jabłka i smażyć aż sok odparuje. Dodać agar i smażyć aż dżem stanie się wystarczająco gesty.Na końcu dodać skórkę z cytryny oraz wyciśnięty sok - smażyć jeszcze chwilę. Gorący dżem wkładać do słoiczków i odwracać do góry dnem przykrywając ręcznikiem i tak pozostawić do wystygnięcia.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...