Dżem truskawkowo-porzeczkowy

Zdjęcie - Dżem truskawkowo-porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dżem truskawkowo-porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Próbowaliście kiedyś dżemu z truskawek i czerwonych porzeczek? To jeden z moich ulubionych. Przyrządzany według starej receptury polegającej na łączeniu owoców z dużą zawartością pektyn (czyli np. kwaśne jabłka, porzeczki, agrest żurawina) z tymi, które pektyn mają mniej (np. truskawki, jagody, maliny, morele). Pektyny występują głównie w skórce i nasionach owoców, a także niektórych warzyw. Gdy połączą się z cukrem i kwaśną substancją (np.sok cytrynowy, ocet) tworzą żelowatą strukturę dżemu. Dzięki temu dżem jest szybciej gotowy niż z samych truskawek.

Składniki na 3-4 słoiczki: 1 kg truskawek
1 kg porzeczek
400 g cukru lub więcej według smaku
2 łyżki soku z cytryny

Owoce umyć, osączyć. Truskawki odszypułkować, porzeczki oddzielić od gałązek. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem. Dodać sok cytrynowy, wymieszać. Zagotować, zmniejszyć moc i gotować bez przykrycia przez ok. 3 godziny aż dżem będzie miał odpowiednią konsystencję.* Co jakiś czas dokładnie zamieszać. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić. Odstawić lub dodatkowo zapasteryzować.
Smacznego! Porady: 1. Najłatwiej ocenić, czy dżem jest gotowy przeprowadzając tzw. "test talerzyka". Spodek wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Po tym czasie na zimny talerzyk nakładamy łyżeczkę dżemu. Jeżeli dżem nie będzie rozpływał się na boki ma odpowiednią konsystencję. Drugi sposób, to użycie termometru cukierniczego (nie dotykamy dna). Przetwory żelują się w temperaturze ok. 103-105°C. 2. Do dżemów używam niewielkiej ilości cukru i dlatego dodatkowo gorące słoiczki z dżemem pasteryzuję w piekarniku w 120°C przez ok 20 minut. Zdjęcie - Dżem truskawkowo-porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dżem truskawkowo-porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Konfitury truskawkowo-poziomkowe
1

Konfitury truskawkowo-poziomko…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pijany dżem truskawkowo-ananasowy

Pijany dżem truskawkowo-ananas…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Konfitura truskawkowa
3

Konfitura truskawkowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Powidła truskawkowe

Powidła truskawkowe

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Truskawki na zimę
1

Truskawki na zimę

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Dżem truskawkowy
1

Dżem truskawkowy

Dzi Dzi
karmelowy