Dżem porzeczkowo-kokosowy
Słodko-kwaśne porzeczki i kokos, czy to udane połączenie, moim zdaniem tak!
Już widzę to w drożdżowce, bułeczkach, na ciasteczkach czy tarcie, pomyślałam też o serniku kokosowym wykończonym właśnie tym dżemem, co o tym myślicie?
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowanie w Speedcook:
Składniki:
- 2 kg czerwonej porzeczki
- 1 kg cukru
- 400 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
- porzeczki umyć, oddzielić owoce od gałązki
- przesypać cukrem, odstawić na 30 minut
- wstawić na kuchenkę i na wolnym ogniu pogotować około godziny, co jakiś czas mieszając
- wiórki kokosowe przelać wrzątkiem, dodać do porzeczek, pogotować razem z 25-30 minut
- gorący dżem nakładać do czystych i suchych słoików
- odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia
Przygotowanie w Speedcook:
- porzeczki umyć, oddzielić owoce od gałązki
- przesypać cukrem, odstawić na 30 minut
- owoce umieścić w naczyniu Speedcook-a, ustawić obroty na 2, temperaturę 85 stopni i czas 20 minut
- wiórki kokosowe przelać wrzątkiem, dodać do porzeczek, zostawić takie same ustawienia i pogotować kolejne 10 minut
- gorący dżem nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały, a jak p[akujemy je w weck-i to zosatwić do całkowitego ostygnięcia - bez odwracania