Dżem porzeczkowo-kokosowy

Dżem porzeczkowo-kokosowy
Słodko-kwaśne porzeczki i kokos, czy to udane połączenie, moim zdaniem tak! Już widzę to w drożdżowce, bułeczkach, na ciasteczkach czy tarcie, pomyślałam też o serniku kokosowym wykończonym właśnie tym dżemem, co o tym myślicie?
Zdjęcie - Dżem porzeczkowo-kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • 2 kg czerwonej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • 400 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:
  • porzeczki umyć, oddzielić owoce od gałązki
  • przesypać cukrem, odstawić na 30 minut
  • wstawić na kuchenkę i na wolnym ogniu pogotować około godziny, co jakiś czas mieszając
  • wiórki kokosowe przelać wrzątkiem, dodać do porzeczek, pogotować razem z 25-30 minut
  • gorący dżem nakładać do czystych i suchych słoików
  • odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia

Zdjęcie - Dżem porzeczkowo-kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przygotowanie w Speedcook:
  • porzeczki umyć, oddzielić owoce od gałązki
  • przesypać cukrem, odstawić na 30 minut
  • owoce umieścić w naczyniu Speedcook-a, ustawić obroty na 2, temperaturę 85 stopni i czas 20 minut
  • wiórki kokosowe przelać wrzątkiem, dodać do porzeczek, zostawić takie same ustawienia i pogotować kolejne 10 minut
  • gorący dżem nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały, a jak p[akujemy je w weck-i to zosatwić do całkowitego ostygnięcia - bez odwracania

Kategorie przepisów