Dżem czereśniowo-porzeczkowy

Zdjęcie - Dżem czereśniowo-porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie mam piwnicy, ani chłodnego miejsca w mieszkaniu, a mimo to w tym roku zrobiłam już kilkanaście słoiczków z dżemem. I mam zamiar przygotować ich jeszcze więcej! Trzymam je w spiżarni - pomieszczeniu, którego połowa jest pralnią (pralka, suszarka, deska do prasowania, żelazko itp, a połowa zastawiona regałami i półkami, gdzie trzymam swoje kuchenne skarby i zapasy (od mąki, cukru i makaronu, przez oliwy, puszki z rybkami, aż do proszku do pieczenia i rodzynek). Jest tam zapas jedzenia i wody (gazowanej i niegazowanej) tak wielki, że na wypadek jakiegoś kataklizmu jesteśmy zabezpieczeni od strony kulinarnej:)
W tym roku zrobiłam przetasowanie puszek, torebek i paczuszek z jedzeniem, aby uzyskać miejsce na przetwory. Udało się wygospodarować całą półkę w szafie - najniższą, jako, że tam będzie najchłodniej (chociaż nie wiem, czy to ma duże znaczenie mieszkając w bloku, gdzie sąsiedzi grzeją od dołu). Ale przynajmniej mam czyste sumienie, bo teoria mówi, że ciepło ucieka do góry:)
Półka gości już u siebie dżem truskawkowo-rabarbarowy, truskawkowo-jagodowy Komarki (świeżutki - dzisiejszy) oraz czereśniowo-porzeczkowy (też dzisiejszy). Ilością owoców i cukru wzorowałam się na dżemie Komarki z truskawek i jagód, który zrobiłam rano, a wczesnym popołudniem, z rozpędu zrobiłam ten oto:

Zdjęcie - Dżem czereśniowo-porzeczkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dżem czereśniowo-porzeczkowy

500 g czereśni (ważonych po wydrylowaniu)
500 g czerwonych porzeczek
500 g cukru


Czereśnie wydrylowałam, a porzeczki oczyściłam z szypułek. Oba gatunki owoców wsypałam do garnka i zasypałam cukrem. Odstawiłam na 2 godziny. Zagotowałam, następnie zmniejszyłam gaz i gotowałam często mieszając aż dżem zgęstnieje. Gorący przełożyłam do wyparzonych słoików i zakręciłam. Postawiłam je do góry nogami i owinęłam w koc, aby powoli stygły.

Przepisy z tych kategorii

Czereśnie marynowane z imbirem
5

Czereśnie marynowane z imbirem

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Czeresniowy zawrot glowy
3

Czeresniowy zawrot glowy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Babeczki czekoladowo-cynamonowe z wiśniami
1

Babeczki czekoladowo-cynamonow…

figmara figmara
figowe smaki

Mandaryna – szybka nalewka mandarynkowa z imbirem
1

Mandaryna – szybka nalewka man…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Korzenne ciasto z jabłkami
2

Korzenne ciasto z jabłkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami

Fasola pieczona z jabłkami, żu…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Dżem śliwkowy
1

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Domowy ketchup
2

Domowy ketchup

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cukinia marynowana w musztardzie na szybko
1

Cukinia marynowana w musztardz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pikle z warzyw
1

Pikle z warzyw

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z cukinii i ogórków na zimę
2

Sałatka z cukinii i ogórków na…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dżem z aronii ze śliwką
1

Dżem z aronii ze śliwką

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj