Dżem cukiniowy o smaku pomarańczowym

Dżem cukiniowy o smaku pomarańczowym

 

Co prawda to warzywo, ale można dodawać je do wypieków lub przerobić na słodki dżem. Do tej pory jadłam tylko cukinię w wersji na słono - jako smażone panierowane krążki albo składnik warzywnego bigosu. Teraz pokusiłam się o zrobienie dżemu o smaku pomarańczy - zaciekawił mnie przepis podany przez Asię.

Nie ma przy tym dużo roboty, najdłużej schodzi się z obieraniem i ucieraniem cukinii. Potem tylko smażenie, mieszanie - i już można wcinać bułkę lub twarożek ze słodkim, złocistym dżemem.

 

Zdjęcie - Dżem cukiniowy o smaku pomarańczowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 5 kg cukinii
  • 1 kg cukru
  • 4 galaretki pomarańczowe
  • 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
  • 1 olejek pomarańczowy

Cukinie obrać i wydrążyć z nich nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę, resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do dużego garnka i smażyć na niedużym ogniu, aż zgęstnieje.

Pod koniec smażenia, gdy masa stanie się gęsta i jednolita dodać cukier, galaretki, kwasek cytrynowy i olejek. Dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze przez 30 minut.

Gotowy dżem nakładać do czystych, wyparzonych słoików i od razu zakręcać. Postawić słoiki do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

 

Zdjęcie - Dżem cukiniowy o smaku pomarańczowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów