Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Niespełna rok temu zamieściłam na blogu przepis na kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe, na świecie znane też jako „cinnamon rolls”. Tym razem upiekłam podobne ślimaczki, jednak w wersji z dynią i przyprawami korzennymi.
Matko z córką, jakie to dobre! To chyba wypiek roku! ;) Bułeczki nie dość, że mają obłędnie żółty kolor dzięki dyni, to są mięciutkie, pachnące, a korzenne przyprawy nadają im niepowtarzalny smak.
Nowością dla mnie było także użycie lukru na bazie kremowego serka i syropu klonowego – bardzo fajny pomysł, który na pewno jeszcze kiedyś wykorzystam :)

Gorąco polecam!

Zdjęcie - Dyniowe ślimaczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
DYNIOWE ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE
(12 sztuk)
450g mąki,
25g świeżych drożdży,
200g puree z dyni,
1 jajko,
3 łyżki cukru,
ok. ½ szklanki lekko ciepłej wody lub mleka,
40g stopionego masła,
szczypta soli

nadzienie:
50g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej),
5 łyżek brązowego cukru,
1 płaska łyżeczka cynamonu,
½ łyżeczki mielonego imbiru,
½ łyżeczki mielonych goździków,
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

+ dodatkowo 3-4 łyżki stopionego masła do posmarowania bułeczek

lukier:
50g serka kremowego (np. Twój Smak albo Philadephia),
½ szklanki cukru pudru,
2 łyżki syropu klonowego


Drożdże wkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę cukru i wodę lub mleko. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, pozostałe 2 łyżki cukru, puree z dyni, jajko i zaczyn. Stopniowo dodając masło, zagniatać, aż ciasto będzie miękkie, lśniące i nie będzie kleiło się do rąk i miski. Puree z dyni może mieć różną gęstość w zależności od rodzaju użytej dyni – w razie potrzeby można dolać trochę więcej wody lub dosypać nieco mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
W tym czasie przygotować nadzienie, mieszając masło z cukrem i przyprawami korzennymi.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 25 cm. Na cieście rozsmarować nadzienie, zostawiając wzdłuż dłuższego boku 2-3 cm marginesu. Następnie ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Powstałą roladę pokroić na 12 równych części.
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wierzch i boki każdego ślimaczka posmarować stopionym masłem i ułożyć w formie, dłońmi poprawiając ich kształt, by były w miarę kształtne i okrągłe. Ślimaczki układać w formie luźno – podczas wyrastania wszystkie puste przestrzenie i tak się zapełnią.
Formę z bułeczkami przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ślimaczki piec około 30-40 minut, aż będą złociste z wierzchu. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.
Serek zmiksować z cukrem pudrem i syropem klonowym. Powstałym lukrem polać ślimaczki.

Zdjęcie - Dyniowe ślimaczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Dyniowe ślimaczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Zdjęcie - Dyniowe ślimaczki drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów