Dyniowa drożdżówka z cynamonem
Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni i aromatycznego cynamonu. W sam raz na jesienne chłody :) Genialnie smakuje posmarowane domowymi powidłami śliwkowymi. Polecam !
przepis Doroty z Moich Wypieków
Składniki (na keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm):
ciasto :
- 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
- 150 ml mleka (ciepłego, ale nie gorącego)
- 180 g puree z dyni (ok.3/4 szklanki)*
- 60 g drobnego cukru
- 30 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- szczypta soli (w oryginale pół łyżeczki)
nadzienie :
- 1/3 szklanki miałkiego brązowego cukru (użyłam cukru demerara, zmielonego w młynku do kawy)
- 2 łyżki mielonego cynamonu
do posmarowania :
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Keksówkę o wymiarach 25x11 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (jeżeli używamy drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką).
Do miski wsypać mąkę, dodać puree dyniowe, sól, cukier, skórkę z pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić, pod koniec wlewając roztopione masło. Wyrabiać ciasto do chwili, gdy stanie się miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (na ok.1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o długości keksówki. Rozwałkowane ciasto posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku w roladę. Włożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.30 minut.
Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, z włączonym termoobiegiem**. Piec przez ok.25 minut***
Upieczone ciasto ostudzić, kroić po ostudzeniu.
wersja dla "maszynistów" :
Do maszyny włożyć składniki w następującej kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże . Nastawić program wyrabiania i wyrastania ciasta ("ciasto rosnące"- 1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.
uwagi :
* jeżeli puree jest rzadkie, należy dodać nieco więcej mąki podczas wyrabiania
** można też piec bez termoobiegu
*** po 10 minutach pieczenia na termoobiegu ciasto miało dość mocno zrumieniony wierzch - zmniejszyłam temperaturę do 160°C i piekłam jeszcze przez 15 minut