Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem
przepis:
1 jabłko
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka rodzynek
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka masła
sok z połowy cytryny
otarta skórka z cytryny
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plastry.
W garnuszku rozgrzać masło i syrop klonowy, dodać jabłko, orzechy i rodzynki.
Chwilę przesmażać, następnie dodać otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy.
3 jajka
1 łyżka cukru pudru
100 g mąki
150 ml mleka
szczypta soli
25 g masła klarowanego
Piekarnik rozgrzać do temp. 220° C.
Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne aby sie nagrzało.
Jajka ubić mikserem z cukrem pudrem aż będą spienione. Dodać mleko, mąkę , sól i ubić na gładkie ciasto.
Naczynie wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie masło.
Kiedy masło się stopi do naczynia wylać ciasto .
Naczynie wstawić ponownie do piekarnika.
Ciasto piec przez 20 min. aż się przyrumieni.
Na gotowy naleśnik wyłożyć skarmelizowane jabłka i posypać cukrem pudrem.
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka rodzynek
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka masła
sok z połowy cytryny
otarta skórka z cytryny
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plastry.
W garnuszku rozgrzać masło i syrop klonowy, dodać jabłko, orzechy i rodzynki.
Chwilę przesmażać, następnie dodać otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy.
3 jajka
1 łyżka cukru pudru
100 g mąki
150 ml mleka
szczypta soli
25 g masła klarowanego
Piekarnik rozgrzać do temp. 220° C.
Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne aby sie nagrzało.
Jajka ubić mikserem z cukrem pudrem aż będą spienione. Dodać mleko, mąkę , sól i ubić na gładkie ciasto.
Naczynie wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie masło.
Kiedy masło się stopi do naczynia wylać ciasto .
Naczynie wstawić ponownie do piekarnika.
Ciasto piec przez 20 min. aż się przyrumieni.
Na gotowy naleśnik wyłożyć skarmelizowane jabłka i posypać cukrem pudrem.