Dutch Baby - amerykański omlet z cukrem pudrem

Dutch Baby - amerykański omlet z cukrem pudrem

3 jajka

100 ml mleka

80 g mąki

3 łyżki masła

1 łyzka soku z cytryny

szczypta soli

ekstrakt waniliowy

szczypta cynamonu

cukier puder do posypania

Jajka z solą i cukrem ubij na pianę. Dodaj makę, mleko i cynamon - ucieraj około 5 minut aż powstanie płynna masa. W żeliwnej patelni (rozgrzanej uprzednio w piekarniku nagrzanym do 225 stopni C) rozpuść masło (ja użyłam kamionkowej formy do pieczenia). Na masło wylej masę jajeczną i szybko całość wstaw do piekarnika. Piecz omlet ok 20-25 minut. Omlet urośnie i zezłoci się. Ale po wyjęciu elegancko zacznie opadać, to normalne. Gotowy omlet skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Amerykańska" wydawnictwo "Rzeczpospolitej"

Zdjęcie - Dutch Baby - amerykański omlet z cukrem pudrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Dutch Baby - amerykański omlet z cukrem pudrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów