Dutch Baby - amerykański omlet z cukrem pudrem
3 jajka
100 ml mleka
80 g mąki
3 łyżki masła
1 łyzka soku z cytryny
szczypta soli
ekstrakt waniliowy
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania
Jajka z solą i cukrem ubij na pianę. Dodaj makę, mleko i cynamon - ucieraj około 5 minut aż powstanie płynna masa. W żeliwnej patelni (rozgrzanej uprzednio w piekarniku nagrzanym do 225 stopni C) rozpuść masło (ja użyłam kamionkowej formy do pieczenia). Na masło wylej masę jajeczną i szybko całość wstaw do piekarnika. Piecz omlet ok 20-25 minut. Omlet urośnie i zezłoci się. Ale po wyjęciu elegancko zacznie opadać, to normalne. Gotowy omlet skrop sokiem z cytryny i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Amerykańska" wydawnictwo "Rzeczpospolitej"