Zupa z awokado i jarzyn

Zupa z awokado i jarzyn

Bardzo lubimy awokado. Najpierw polubiliśmy je w guacamole i sałatkach, a później zaczęło się ono pojawiać w naszych zupach-chłodnikach. Dziś zupa ciepła, aromatyczna. "Trudny smak" skomentował mój syn i zjadł całą porcję pogryzając grissini. Ja zjadłam ją z chipsami tortilli. Jest wspaniała. Latem można ją ochłodzić i jeść w gorące dni. Teraz nas rozgrzewa - gęsta, pyszna. :-)

Zdjęcie - Zupa z awokado i jarzyn  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupa z awokado i jarzyn

1 duże, dojrzałe awokado (musi być miękkie, żeby dojrzało trzymam je zawinięte w papier i czasem trwa to kilka dni, a czasem muszę czekać przez tydzień, aż stanie się dostatecznie miękkie; zazwyczaj wrzucam mu do towarzystwa jabłko)

sok z połowy cytryny

1 łyżka oleju

70 g kukurydzy z puszki

3 pomidory z puszki, bez skórek

1 ząbek czosnku

1 posiekany por

1 czerwone chilli

500 g wywaru z jarzyn

150 ml mleka (np. kokosowego)

talarki pora, do przybrania

sól

grissini lub chipsy tortilli do podania

Awokado obrałam i zmiażdżyłam widelcem, polałam sokiem z cytryny. Odstawiłam.

W garnku rozgrzałam olej i przesmażyłam na nim pomidory, kukurydzę, posiekany czosnek, pora pokrojonego w talarki, posiekane chilli.

Połowę obsmażonych warzyw wyjęłam i zmiksowałam wraz z awokado. Masę z powrotem włożyłam do garnka. Zalałam wywarem i mlekiem. Gotowałam przez ok. 4 minuty od zawrzenia. Doprawiłam.

Na talerzu przybrałam talarkami pora. Podałam z nachos i grissini.

 * źródło - "Kuchnia wegetariańska" Jenny Stacey, wyd. Parragon

Zdjęcie - Zupa z awokado i jarzyn  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów