Syrop z mniszka i wanilii

Syrop z mniszka i wanilii
Miód z mniszka robię co roku..i w tym roku przyszła pora na zrobienie takiego syropu..tym razem pomysł na dodanie wanilii podpatrzyłam tutaj.Polecam..miodek pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo ..
Zdjęcie - Syrop z mniszka i wanilii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek)
  • 1 litr wody
  • 2 cytryny
  • ziarenka z laski wanilii
  • 1 kg cukru
Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 15-20 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte cytryny i odstawić na 24 godziny.
Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać cukier i wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem.

Zdjęcie - Syrop z mniszka i wanilii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Syrop z mniszka i wanilii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Syrop z mniszka i wanilii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Syrop z mniszka i wanilii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów