Śliwki w słoiku do ciasta na zimę

Śliwki w słoiku do ciasta na zimę

Śliwki w słoiku czyli wg mnie najlepszy sposób na przygotowanie śliwek do ciasta na zimę. Przesmażone, pachnące prawie jak powidła.

Zdjęcie - Śliwki w słoiku do ciasta na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śliwki w słoiku do ciasta

  • 0,5 kg śliwek węgierek
  • 1 łyżka wody
  • 3 łyżki cukru brązowego

Śliwki umyć, wyjąć z nich pestki. Przełożyć na patelnię, dodać wodę i na średnim ogniu, często mieszając aż śliwki się rozpadną, zmienią kolor na ciemniejszy, dodać cukier, przesmażyć jeszcze przez około 20 minut. Przełożyć do wyparzonego słoika, zakręcić, odstawić do góry nogami do ostygnięcia. Zużyć w przeciągu 3 miesięcy najlepiej. Ja dodaje takie śliwki do ciasta biszkoptowego, do ciasteczek z patelni i naleśników np.

Zdjęcie - Śliwki w słoiku do ciasta na zimę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów